BiH
0

Izgradnja koridora Vc neće početi do kraja godine

NINA
Federalni ministar prometa i veza Nedžad Branković najavio je da će se o inicijativi izgradnje Jadransko-jonske autoceste raspravljati na sljedećoj sjednici Vijeća ministara prometa Evrope.

On je gostima na Konferenciji o prirodnim resursima i nemetalima, održanoj ovih dana u Sarajevu, rekao da bi se Jadransko-jonska autocesta uskoro mogla naći na karti paneuropskih koridora, a da bi i BiH imala priliku dobiti dio te ceste, što bi značilo nove poticaje razvoju.

Prema ranijoj najavi, uskoro bi se trebao organizirati trilateralni sastanak na kojem će predstavnici BiH, Hrvatske te Srbije i Crne Gore razgovarati o budućnosti izgradnje Jadransko-jonske autoceste, s obzirom da postoje različiti pogledi na tok trase kojom bi ta cesta trebala prolaziti.

Hrvatska planira da cesta prolazi hrvatskim teritorijem sve do Osojnika, dok BiH predlaže da trasa nakon Ploča ulazi na bh. teritorij i ide Popovim poljem.

Osim izgradnje dijela Jadransko-jonske autoceste, BiH i dalje svoju najveću šansu u cestovnom saobraćaju vidi u izgradnji koridora Vc.

Ministar prometa i veza BiH Branko Dokić kazao je da gradnja koridora Vc neće početi u idućih sedam mjeseci, uz napomenu da još uvijek nije utvrđena ni konačna trasa dijela koridora. Prije toga mora biti urađena projektna dokumentacija koja bi, prema grubim procjenama, trebala koštati između 40 i 60 milijuna KM.

Prema tvrdnjama bh. dužnosnika, koridor Vc prioritetni je infrastrukturni projekat za BiH, vrijedan 3 milijarde američkih dolara.