BiH
35

Izgradnja Katoličkog kulturnog centra u Tuzli: Objekat od tri miliona KM trebao bi biti otvoren za dvije godine

Piše: A. K.
Radovi na izgradnji Katoličkog kulturnog centra "Sveti Franjo" u Tuzli uskoro bi trebali biti nastavljeni. Ovu informaciju za Klix.ba potvrdio je gvardijan Franjevačkog samostana "Sv. apostola Petra i Pavla" u Tuzli fra Mario Divković.

Ideja za ovaj projekat nastala je 2006. godine od tadašnjeg gvardijana tuzlanskog Franjevačkog samostana fra Zdavka Anđića.

Ona se ogledala u tome da na mjestu gdje je decenijama bila katolička crkva, koja je zbog slijeganja terena pretrpjela velika oštećenja te je 1987. godine morala biti srušena, izgradi centar koji će kroz siluetu simbolizirati ovu crkvu, ali i biti prostor namijenjen za kulturne manifestacije koje Franjevački samostan u Tuzli organizira zajedno sa drugim institucijama.

Gradnja počela 2011. godine

Kamen temeljac 29. juna 2011. godine položio je Konzul Republike Hrvatske u Tuzli Josip Juras, nakon čega su zvanično počeli građevinski radovi.

"Svake godine u izgradnju se ulaže određeni dio novčanih sredstava. Do sada smo uradili prateći objekat i na njemu su završeni vanjski radovi, dok su na univerzalnoj dvorani koja nosi siluetu stare katoličke crkve završeni armirano-betonski radovi. Uskoro bi trebali krenuti sa kompletnim zatvaranjem univerzalne dvorane. Vlada Republike Hrvatske je osigurala određeni dio sredstava i ona su prebačena na račun našeg samostana", kazao je za Klix.ba Divković.

Kada je u pitanju završetak radova, Divković ističe da su oni uslovljeni novčanim sredstvima.

"Kako novčana sredstva budu pristizala od donatora tako će se i odvijati tok izgradnje. Do sada je završeno oko 60 posto radova, a faza dovršetka izgradnje univerzalne dvorane koštat će oko 400.000 KM. Jedan dio novca imamo, a za drugi se nadamo da ćemo uskoro dobiti", dodaje Divković.

Cijeli projekat nastao je u sklopu revitalizacije historijske jezgre Tuzle, a njegovo idejno rješenje potpisuje tuzlanski arhitekt Juro Pranjić.

Centar se sastoji od dva objekta. U jednom će biti smještena univerzalna dvorana, a drugi će biti namijenjen za prateće sadržaje kao što su prostorije za probe, kafić, biblioteka i kancelarije.

Ova dva objekta bit će povezana alejom franjevaca koji su dali doprinos kulturnom identitetu BiH.

Gradnja na uvjetno stabilnom terenu

Gradnja cijelog centra je mnogo zahtjevna, zbog činjenice da nastaje na prostornoj cjelini gdje je svojevremeno zabilježeno slijeganje terena.

"Mi smo koristili znanja najkompetentnijih ljudi u Tuzli. Gradimo na uvjetno stabilnom terenu i jednostavno smo preuzeli određene rizike. Objekat je izdijeljen u tri segmenta kako bi izbjegli osnovni i ujedno najveći ožiljak kojeg rješavamo kao jedan lakši dio između, uvjetno, dva stabilna dijela terena. Napravili smo temeljenja sa podzemnim etažama, a imamo čak i mogućnost da se objekat u budućnosti može nivelirat ako dođe do značajnijih slijeganja“, pojašnjava za Klix.ba Pranjić.

Kako ističe, svakih šest mjeseci se vrši provjera fizičkog stanja dijelova objekta koji su do sada izgrađeni.

"Za sada imamo ohrabrujuće podatke koji govore da se, uvjetno rečeno, slijaganje stabiliziralo. Na objektima nema nikakvih oštećenja“, kaže Pranjić.

Zanimljivo je istaći da će se otvaranjem ovog centra stvoriti uslovi i za pokretanje odsjeka za orgulje u Tuzli.

"Ovaj odsjek bi ponudio priliku za usavršavanje svim studentima u BiH. Pokretanjem ovog odsjeka bili bi u prilici ponovo u naše živote vratiti duh orgulja, ali i duh klasične muzike“, kaže Divković.

Vrijednost cjelokupnog projekta je oko tri miliona KM.

Do sada je uloženo više od milion i po maraka, a Divković se nada da bi radovi trebali biti okončani u naredne dvije godine, čime bi se stekli uslovi i za svečano otvaranje ovog centra.