|

Izgradnja kapaciteta za promociju izvoza u BiH

Izgradnja kapaciteta za promociju izvoza u BiH
0
F
FENA
10.11.2006. u 14:06
0
komentara
0

dijeljenja
Izgradnja kapaciteta za promociju izvoza u BiH
U Sarajevu je danas ozvaničen početak projekta EU EXPRO-Tehnička pomoć Evropske unije i podrška promociji izvoza iz BiH čiji je cilj uspostavljanje izvozno institucionalnog okvira, poboljšanje izvozne konkurentnosti, te osnivanje vijeća za izvoz BiH kao partnera između vlade i poslovnog sektora.
-Došlo je vrijeme za promjenu međunarodne percepcije i pogleda na ovu zemlju, da se BiH pokaže kao izvor konkurentnih roba, atraktivna turistička destinacija i mjesto za profitabilna ulaganja - kazao je međunarodni ekspert za trgovinu I vođa tima Colum MacDonnell na predstavljaju projekta EU EXPRO održanoj u zgradi Parlamentarne skupštine BiH.

BiH ima iskustvo i sposobnost, dodao je, posebno kada je riječ o industrijama metala, namještaja i drugim proizvodnim djelatnostima da zadovolji i najzahtjevnije međunarodne kupce.

Šef operacija Delegacije Evropske komisije u BiH Kjartan Bjornsson istaknuo je kako je EU EXPRO jedan od brojnih projekata EU koji za cilj imaju jačanje ekonomske pozicije BiH.

On je istakao kako veliki procenat izvoznih roba otpada na sirovine i poluobrađene materijale. Ove robe imaju malu vrijednost pri slanju iz zemlje i tako postaju dio zaliha stranih uvoznika, pri čemu najmanji dio kolača dobijaju bh. izvoznici.

Potrebno je, naglašava Bjornsson, investirati u razvoj proizvodnje i proizvodnog dizajna kako bi se bh. kompanije mogle pomaći naprijed u tom vrijednosnom lancu.

Sekretar Ministarstva vanjske trgovine i ekonomskih odnosa BiH Hamdo Tinjak kazao je da je za Vijeće ministara BiH unapređenje izvoza jedan od ključnih faktora ekonomije. Uspostava Vijeća za izvoz BiH znači da će izvoznici prvi put biti u poziciji da utiču na stvaranje pogodnih uslova za izvoz.

Izvoznici i viši vladini zvaničnici biće članovi izvoznog vijeća koje će imati ulogu koordinatora u sferi promocije izvoza. Do kraja godine se očekuje prva sjednica ovog vijeća.

Vlasti su odredile Vanjskotrgovinsku komoru BiH za agenciju za promociju izvoza. U komori će, kako je kazao predsjednik Slobodan Župljanin, biti uvedene nove usluge u cilju podrške izvoznika pri identifikaciji i razvoju izvoznih tržišta.
Prijavi grešku


Komentari (0)
Da biste mogli pisati komentare molimo da se prijavite ili registrujete...

Trenutno nema komentara na ovaj članak.