BiH
0

Izgradnja državnog zatvora iz donatorskih i kreditnih sredstava

FENA
Izgradnja državnog zatvora će se finansirati isključivo iz donatorskih i kreditnih sredstava Razvojne banke Vijeća Evrope, kazala je za Fenu glasnogovornica Ministarstva pravde BiH Marina Bakić.

Razvojna banka Vijeća Evrope, da bi odobrila taj kredit, radi analizu tog projekta. U toku analize su uočeni nedostaci koje je potrebno popraviti u samom projektu te da se izvrši redizajniranje projekta.

Bakić napominje da redizajniranje i sve stručnjake plaća Evropska komisija, dakle to nije iz budžeta BiH. Oni aktivno rade na tome, ova godina je predviđena za otklanjanje tih tehničkih poteškoća.

"Kada oni kažu da je sve u redu, imamo zeleno svjetlo da raspišemo tender i imat ćemo sav novac na raspolaganju. Donatori čekaju zeleno svjetlo Razvojne banke Vijeća Evrope, dakle da oni uplate kreditna sredstva i onda će donatori uplatiti svoj dio sredstava“, kazala je Bakić.

Polovina novca je od Razvojne banke, a pola od donatora.

"Radi se o po šest miliona eura i dva miliona eura iz budžeta BiH koja su već utrošena“, kazala je Bakić dodajući da su Švedska, Holandija i Sjedinjene Američke Države najveći donatori u ovom projektu.

Sam projekt će, kada se uradi redizajniranje, odgovoriti koliki je stvarni iznos potrebnih sredstava.

Ministarstvo pravde BiH svakodnevno radi na stvaranju uslova koje je neophodno ispuniti prije početka glavne faze izvođenja radova, izgradnje samog objekta državnog zatvora.

Iz budžeta BiH do sada je utrošeno dva miliona eura i to su sredstva koja su planirana isključivo za izgradnju osnovne infrastrukture. Iz tih sredstava su riješeni imovinsko-pravni odnosi, urađena je projektna dokumentacija, izuzeto je zemljište, urađena kompletna infrastruktura. U međuvremenu je urađen i ogradni zid sa kulama za nadzor.

Kapacitet zatvora će biti 350 mjesta i u njemu će biti smješteni osuđenici i pritvorenici Suda BiH. Riječ je o ustanovi zatvorenog tipa visokog stepena sigurnosti.

Bakić je posebno istaknula značaj izgradnje državnog zatvora s aspekta prekobrojnosti, odnosno prebukiranosti aktuelnih zatvora u BiH.