BiH
0

Izgrađena tri potporna zida na Soukbunaru

Sarajevo-x.com
Na osnovu potpisanog okvirnog sporazuma o izvođenju radova na sanaciji, rekonstrukciji i izgradnji saobraćajnica i potpornih zidova na području općine Centar, radnici građevinske firme '"Grakop"' iz Kiseljaka su tokom ove sedmice završili izgradnju tri potporna zida te proširenje i asfaltiranje kolovoza u Ulici Porodice Foht između brojeva 131 i 152 na Soukbunaru.
Vrijednost projekta iznosi 47.000 KM, sredstva koja su izdvojena iz budžeta Općine Centar, dok je za nadzor bila zadužena firma "'Energoinvest" d.d. Sarajevo.

Izgradnjom tri armirano-betonska potporna zida, dužine 38, 29 i 12,6 metara, dodatno je stabilizirano okolno tlo i saobraćajnica. Zbog velikog nagiba tla svi zidovi su rađeni u dijelovima - kampadama dužine dva metra i u njima su ugrađene cijevi za odvod podzemnih voda.

Pošto je riječ o veoma uskoj, strmoj i krivudavoj ulici koja se spaja sa Trebevićkom, prema elaboratu Zavoda za saobraćaj Građevinskog fakulteta u Sarajevu bilo je neophodno i proširiti cestu do tri metra, radi što sigurnijeg odvijanja prometa. Kako bi se izvršilo proširivanje saobraćajnice, vlasnik jedne od parcela je dopustio da se novoizgrađeni zid postavi bliže njegovom stambenom objektu.

Prije postavljanja tamponskog sloja i asfaltiranja ulice postavljeno je sa jedne strane saobraćajnice 35 metara novih betonskih ivičnjaka i 80 metara drenažnih cijevi za odvod podzemnih voda. Tokom radova je izvršeno učvršćivanje jednog stuba javne rasvjete te izdizanje i nivelisanje jednog šahta za odvod oborinskih voda.

Od radova koji su planirani projektnom dokumentacijom preostalo je još postavljanje zaštitnih ograda na dva zida koji se nalaze ispod saobraćajnice, zbog povećanja sigurnosti pješaka i vozača.