Čeka se odobrenje kredita
0

Izgrađena tek ograda zatvora Suda BiH

Piše: A. Kovač
Iako je već nekoliko zadnjih godina spektakularno najavljivala izgradnja, te iako su prošle četiri godine otkako je Sud BiH procesuirao prve osobe za ratne zločine, državni zatvor još uvijek nije izgrađen.

Do sada je na lokalitetu Naklo u Vojkovićima, gdje se gradi zatvor, završena samo izgradnja ogradnog zida zatvora, sa kulama za nadzor, a kojima je prethodila izgradnja neophodnih infrastrukturnih objekata - visokonaponski vod, gasovodi, vodovod, kanalizacija, telefonski priključak...

U međuvremenu utrošeni su milioni maraka za smještaj pritvorenika i osuđenika u entitetske zatvore koji su već pretrpani i koji nemaju visoki stepen sigurnosti niti zadovoljavaju evropske standarde.

Inače, prije nekoliko godina projekat za zatvor je bio gotov i plaćen. Međutim, projekat koji plaćen, morao se prerađivati.

„Taj projekat je vodila Evropska komisija i tu su radili ljudi koji su radili na ugovor o dijelu. Projekat je bio završen, međutim, zbog proteka vremena, kao i promjene evropskih standarda, Evropska razvojna banka je kritičku gladala na taj projekat. Naime, prema sadašnjim evropskim standardima insistra se da u jednoj ćeliji boravi jedna osoba ili maksimalno dvije. Također, tu je bilo pitanje uticaja na okoliš i slično, tako da se ovih zadnjih nekoliko mjeseci sve to pretreslo i preradilo“, kazao je u izjavi za Sarajevo-x.com Srđan Arnaut, zamjenik ministra Ministarstva pravde BiH.

Međutim, koliko je novca plaćeno za prvi projekat koji se morao prerađivati, Arnaut nam nije znao kazati.

„Prerađeni projekat je završen i mi smo bili u obavezi da do 16. oktobra ove godine pošaljemo zahtjev za kredit Evropskoj razvojnoj banci. Vijeće ministara BiH je uputilo pismo sekretaru Vijeća Evrope i Evropskoj razvojnoj banci. Odgovor o odobravanju kredita očekujemo do početka januara 2010. godine, a potom će se raspisati međunarodni tender za izgradnju zatvora. Prema našim procjenama zatvor bi mogao biti završen do 2012. godine“, dodao je Arnaut.

Novi zatvor prema riječima Arnauta bit će kapaciteta 300 osoba, i to 250 zatvorenika i 50 pritvorenika.

Prema procjenama, troškovi izgradnje zatvora iznose 14,85 miliona eura, od čega se najveći dio sredstava planira osigurati kroz donatorska i kreditna sredstva.