BiH
235

Izgrađena kuća za koju je trebinjski imam dao ušteđevinu

Piše: F. V.
Aktivisti "Mehrameta" tokom radova na novom domu porodice Sinani
Ubrzo nakon što je trebinjski imam Husein ef. Hodžić odlučio da dio svoje ušteđevine donira za izgradnju kuće porodici Sinani iz mjesta Klanac nadomak Rožaja koja sa šest članova živi izuzetno teško u trošnoj baraci, izgrađenoj od okoraka, ova plemenita akcija, koju je organizirao „Merhamet“ iz Crne Gore, ovih dana uspješno dovršena, potvrđeno je Klix.ba.

Kako je Klix.ba ranije objavio, što je izazvalo veliku pažnju naših čitatelja, sjećajući se hiljada Trebinjaca koji su se 1992., bježeći od jedinica Ratka Mladića i Radovana Karadžića, sklanjali u Crnoj Gori, Husein-efendija se uključio u kampanju „Merhameta“ kako bi kuća što prije bila izgrađena.

Porodica Sinani, podsjetimo, živi sa četvero djece u primitivnoj baraci skovanoj od drvenih okoraka i "zahvalni su Bogu što ove godine nije bila hladna zima", jer bi to za njih bilo fatalno.

Hodžić je zbog svega kontaktirao crnogorskog reisu-l-ulemu Rifata ef. Fejzića te izrazio želju da vlastitom donacijom, zapravo vlastitom višegodišnjom ušteđevinom, okonča radove u navedenoj akciji.

Prilikom boravka u Mešihatu Islamske zajednice u Crnoj Gori Husein-efendija je lično uručio pomoć u iznosu od oko 10.000 KM (5.000 eura) koliko je nedostajalo da se kuća dovrši.

„Želimo da vas informišemo da smo uz pomoć naših dragih donatora, kojima se i ovim putem zahvaljujemo, priveli kraju izgradnju kuće porodice Sinani. Trenutni stepen završetka radova je 95 posto. Posebno se zahvaljujemo našem dragom imamu iz Trebinja Husen ef. Hodziću da ga Allah dž. š. nagradi za pomoć koju nam je uručio prilikom izgradnje“, saopćili su iz „Merhameta“ u Rožaju.

U razgovoru za Klix.ba trebinjski imam Husein ef. Hodžić je potvrdio da je donirao spomenuti novčani iznos za dovršetak gradnje kuće. On je i ranije učestvovao u sličnim akcijama, ali o tome ne želi mnogo govoriti.

Podsjeća da Medžlis IZ Trebinje okuplja 650 porodica Trebinjaca koji danas žive diljem svijeta, te da oni finansiraju obnavljanje porušene infrastrukture u svom gradu, ali i podržavaju njegov rad, zbog čega je i mogao da dio svoje ušteđevine odvoji za dobro jedne porodice.

„Oni finansiraju moj rad i oni me poštuju, cijene moj trud i zalaganje. Mi imamo jedno veliko međusobno povjerenje. Tim ljudima su stanovnici Rožaja i drugih gradova Crne Gore januara 1993. godine, a i poslije, učinili veliko gostoprimstvo, kada su se, bježeći od agresije u BiH, sklonili upravo tamo. Ja sad kad sam u mogućnosti, želim vratit muslimanima Rožaja bar dio duga koji zaslužuju. Ja inače ima dobru saradnju i sa Islamskom zajednicom u Crnoj Gori, njezinim zvaničnicima, ali i rijetkim izbjeglicama iz Trebinja, još tamo preostalim. Učinio sam to i zbog činjenice da je ovu akciju vodila renomirana organizacija 'Merhamet' Crne Gore, odnosno ogranak u Rožaju. A, što je najvažnije, učinio sam to zbog djece, jer je očigledan veoma težak slučaj siromaštva porodice Sinani, kao i jedna slučaj u srednjoj Bosni, gdje sam, također, nastojao biti od pomoći, ali o tome sada ne bih govorio“, kazao je efendija Hodžić za Klix.ba.