Kuća Hadžišabanovića
0

Izgorio vrijedan objekat orijentalne arhitekture

Sarajevo-x.com
Hadžišabanovića kuća, koje je jučer nakon eksplozije plina zahvatila vatrena stihija, jedan je od najvrijednijih objekata orijentalne arhitekture, smatra Munib Buljina, direktor zavoda za zaštitu kulturno-historijskog i prirodnog naslijeđa Kantona Sarajevo, čiji uposlenici trebaju ovih dana trebaju da procijene materijalnu štetu.

"Jutros smo bili na terenu, objektu se još ne može prići, ali smo ustanovili da je materijalna šteta ogromna, mnogo veća nego što smo mogli zamisliti. Kada procijenimo štetu, znat ćemo više o budućim koracima na zaštiti kuće", istakao je Buljina.

Hadžišabanovića kuća sagrađena je sredinom 18. stoljeća, a ovaj objekat već je jednom zahvatio požar.

"Godine 1929. kuća je gorjela, nakon nesreće ponovo je adaptirana i vraćen joj je autentičan izgled. Inače, vrijednost toga objekta jeste u njenom enterijeru, u izborno očuvanim karakteristikama kuče u kojoj je posjednovala ugledna trgovačka porodica Hadžišabanović. Neprocjenjiva je šteta što je dijelovi pokućstva, kao što su perzijski tepih sa motivom kraljice od Sabe, ručno rađeno porculansko posuđe staro nekoliko stotina godina, zavjese, rezbarije, minderluci nepovratno uništeni", kazao je Buljina.

Kuća, koja je posjedovala historijsku vrijednosti i autentičnost, odavala je duh jednog vremena i način na koji je živjela jedna bogata sarajevska porodica. U kući su snimljeni i filmovi 'Miris dunja', 'Azra', 'Valter brani Sarajevo'.

"Radi se o spomeniku rijetke vrijednosti, koji za razliku Đerzelezove i Svrzine kuće, imao drugačiju postavku i koji se aktivno koristio. Objekat je proglašen nacionalnim spomenikom te se nalazio pod zaštitom države", kazao je za Buljina.