Paradoksalno
30

Izetbegovićeva izjava o napretku namjenske industrije protumačena kao "ratnohuškačka"

Piše: Ervin Mušinović
Foto: H. M./Klix.ba
Foto: H. M./Klix.ba
Izjave člana Predsjedništva BiH Bakira Izetbegovića o napretku namjenske industrije u entitetu FBiH dovele su do zakazivanja hitne sjednice najvišeg organa državne zakonodavne vlasti. Ironično, sjednica Zastupničkog doma Parlamentarne skupštine BiH zakazana je na zahtjev zastupnika SNSD-a čiji lider Milorad Dodik svakodnevno prijeti teritorijalnom integritetu BiH.

Zastupnički dom Parlamentarne skupštine BiH sutra će održati 8. hitnu sjednicu s jednom tačkom dnevnog reda, a koja glasi: "Ratnohuškačke izjave člana Predsjedništva BiH Bakira Izetbegovića u vezi s proizvodnjom naoružanja u fabrikama namjenske industrije na teritoriji Federacije BiH".

Zahtjev za sazivanje sjednice podnijeli su zastupnici SNSD-a Staša Košarac, Lazar Prodanović, Dušanka Majkić, Nikola Špirić, Milica Marković i Miroslav Milovanović, dakle parlamentarci koji dolaze iz političke stranke koja na dnevnoj osnovi prijeti teritorijalnom integritetu BiH.

Parlamentarna skupština BiH do sada nikada nije raspravljala o huškačkim izjavama predsjednika SNSD-a i bh. entiteta RS Milorada Dodika koji je u više navrata javno govorio kako je BiH propala država i kako sanja da se manji bh. entitet jednog dana pripoji susjednoj Republici Srbiji.

Zastupnik SDA u Zastupničkom domu Parlamentarne skupštine BiH Hazim Rančić kazao je za Klix.ba kako se u ovom slučaju radi o zloupotrebi poslovničke mogućnosti da se sazove hitna sjednica na zahtjev određenog broja zastupnika.

"Ovdje se ne radi ni o kakvoj važnoj stvari za interese građana BiH. U vrijeme kada SNSD neće da glasa za zakon koji omogućava fer i poštene izbore, kada u kontinuitetu Milorad Dodik govori o secesiji i referendumu u RS-u, kada po RS-u primaju paramilitarne organizacije i kad kupuju 2.500 automatskih pušaka za policiju entiteta, oni skreću pažnju s ovih aktivnosti na nepostojeće ratnohuškačke izjave Bakira Izetbegovića", rekao je Rančić.

Hazim Rančić (Foto: Klix.ba)
Hazim Rančić (Foto: Klix.ba)

On je istakao kako takve izjave niko nikada nije čuo, navodeći da je Izetbegović govorio isključivo o napretku namjenske industrije u entitetu Federacija BiH, a koja je značajna i u kojoj radi veliki broj ljudi.

"U tom kontekstu trebamo se vratiti na Dejtonski mirovni sporazum i njegove anekse, kao i na Bečki sporazum koji je potpisala tadašnja Jugoslavija, Hrvatska i BiH, a u pogledu pariteta i odnosa vojnih snaga sve tri zemlje. Tada je definisan paritet oružja i vojnika koji trebaju imati Srbija, Hrvatska i BiH kako ne bi došlo do utrke u naoružavanju i kako se ne bi ponovile strašne stvari iz 90-ih godina. Mi koji smo to preživjeli znamo ko se kako naoružavao i ko je podržavao agresiju na BiH", kazao je Rančić.

On dodaje da je taj sporazum prekršen s obzirom na to da je susjedna Hrvatska postala članica NATO-a i u skladu s tim ojačala svoje snage. Kako kaže, Hrvatska troši stotine miliona dolara na kupovinu vojne opreme, a u tome im parira Srbija.

"Srbija također kupuje vojnu opremu. Kada BiH razvija vlastitu namjensku proizvodnju koja prije svega služi za egzistenciju naših radnika i koja je izvozno orijentisana, njima to postaje smetnja. Ovo je potpuno spinovanje činjenica i skrivanje vlastitih aktivnosti za priče o otcjepljenju RS-a", naveo je Rančić.

Na pitanje da li očekuje da će se zastupnici takozvanih "probosanskih stranaka" pojaviti na sutrašnjoj sjednici Zastupničkog doma PSBiH, Rančić je odgovorio da očekuje probosanski stav.

"Očekujem probosanski stav bez obzira na to da li se radilo o SDP-u, DF-u, Nezavisnom bloku, A-SDA ili BPS-u. Od njih očekujem probosansku politiku", zaključio je Rančić.