Star Wars
219

Izetbegovićeva izjava da će mlade ljude zamijeniti hi-tech i roboti izazvala burne reakcije

F. H.
Foto: Twitter / T.S
Predsjednik SDA i kandidat za člana Predsjedništva, Bakir Izetbegović je na govoru kojeg je održao u Hadžićima između ostalog je izjavio da će mlade ljude biti potrebno nadoknaditi robotima.
"Mlade ljude koji odlaze ćemo morati u velikoj mjeri nadoknaditi high tech tehnologijima i robotikom. I oružane snage, dakle, robotima ćemo morati poduprijeti, prije svega dronovima, odnosno letećim robotima," kazao je Izetbegović.

Ovako egzotično rješenje jednog od najvećih problema koji pogađa bosanskohercegovačko društvo izazvalo je brojne reakcije na društvenim mrežama.

Među prvim je reagovao zastupnik u državnom Parlamentu Saša Magazinović koji je napisao da Izetbegović sigurno ima neki način i da se glasači nadoknade robotima.

"Ima 100 posto neki fol da i glasače koji će im faliti nadoknadi robotima, samo neće odmah sve da otkriva… Za sada samo iznosi plan kako nadoknaditi mlade koji odlaze…," napisao je Magazinović.

"Selam, posl'o me Asim...," uz fotografiju robota podijelio je jedan od Twitter korisnika.

Amer Obradović, zastupnik u Parlamentu Federacije BiH, također se osvrnuo na Izetbegovićevu izjavu.
Drugi korisnik Twittera je podijelio snimak robota uz opis "Centrala SDA jutros"
Zastupnik u Parlamentu BiH, Peđa Kojović objavio je fotografiju svoje glave namontirane na robotsko tijelo.

Dok mnogo bogatije i naprednije države u svijetu imaju velike etičke, društvene i ekonomske dileme o načinu i tempu uvođenja tehnologija u vidu robota, čini se da je pojedinim političkim liderima realnija varijanta robotizacija bosanskohercegovačke omladine nego rješenja koja bi zaustavili masovne odlaske.