Obilježavanje Dana nezavisnosti BiH
3

Izetbegović i Komšić položili vijence u spomen na pale borce

Anadolija
Foto: Anadolija
(Foto: Anadolija)
Polaganjem vijenaca, minutom šutnje i učenjem Fatihe na Šehidskom mezarju Kovači i na mezaru Alije Izetbegovića, prvog predsjednika Predsjedništva Republike BiH, obilježen je 1. mart, Dan nezavisnosti BiH.

Vijence na Šehidskom mezarju Kovači i na mezaru Alije Izetbegovića, položili su članovi Predsjedništva BiH Bakir Izetbegović i Željko Komšić, načelnik sarajevske općine Stari Grad Ibrahim Hadžibajrić i predstavnici nevladinih organizacija. Komšić i Izetbegović su zatim položili vijence i na Spomen-obilježju ubijenoj djeci opkoljenog Sarajeva.

Bošnjački član Predsjedništva BiH Bakir Izetbegović rekao je kako se stanje u zemlji oporavlja, nakon što je država 1995. godine krenula iz teškog minusa.

"Dakle, ne onako brzo kako bi htjeli, ali ipak stvari idu u pravom smjeru, s povremenim krizama, ali poslije onakve planetarne nesreće kakvu smo mi doživjeli ne može to vjerovatno puno brže. Nije BiH krenula 1995. nakon potpisivanja Daytonskog sporazuma od nule, krenuli smo iz jednog teškog minusa, skoro sve je bilo porušeno, privreda zaustavljena”, pojasnio je Izetbegović.

Izetbegović je podsjetio i da ekonomska situacija u BiH, u poređenju sa pojedinim zemljama jugoistočne Evrope, nije lošija.

“Daytonski sporazum je takav da nudi niz blokada. Nije mu bio cilj da ubrza proces nego upravo da da mogućnost da se stvari blokiraju, da se spriječi dominacija pojedinih etničkih grupa nad drugima. Tako da u toj situaciji možemo reći da ne možemo biti zadovoljni, ali ipak stvari idu naprijed, između ostalog, evo čak ekonomska situacija, koja je možda najlošiji segment u društvu, kad je uporedimo sa istočnim zemljama, nije lošija. Čak je nešto bolja nego u Srbiji, Bugarskoj i Rumuniji".

Izetbegović je ukazao na potrebu ubrzanja reformskih procesa, kako bi BiH i njeni narodi u skorijoj budućnosti došli na poziciju koju zaslužuju.