Predsjednik SDA
386

Izetbegović: Žrtva predaka i zasluge Zlatnih ljiljana obavezuju nas da ne odustanemo od borbe za BiH

G. M.
Bakir Izetbegović (Foto: I. L./Klix.ba)
Bakir Izetbegović (Foto: I. L./Klix.ba)
Predsjednik Stranke demokratske akcije Bakir Izetbegović uputio je čestitku povodom 9. maja, Dana zlatnih ljiljana, Dana pobjede nad fašizmom i Dana Evrope.

"Na današnji dan prisjećamo se velikih pobjeda nad fašističkom ideologijom, onom koja je savladana u Drugom svjetskom ratu i onom od koje smo se odbranili tokom posljednje agresije na Bosnu i Hercegovinu. Devetog maja 1945. godine su savezničke snage, među kojima su bili i anfitašisti iz Bosne i Hercegovine, izvojevale pobjedu nad silama fašizma i nacizma", poručio je Izetbegović.

Kako je naveo, pet godina kasnije su Schumannovom deklaracijom postavljeni temelji moderne ujedinjene Evrope, zajednice država opredijeljenih za saradnju i trajni mir, u kojoj nije bilo mjesta za podjele, segregaciju i tlačenje drugih i drugačijih.

"Te vrijednosti na kojima počiva moderna Evropa već stoljećima baštinimo u Bosni i Hercegovini. Za njih smo se ponovo borili tokom agresije, predvođeni onim najhrabrijim među nama, dobitnicima Zlatnog ljiljana - najvećeg ratnog priznanja Armije Republike Bosne i Hercegovine", naglasio je.

Kako je dodao, zato je izuzetna simbolika sadržana u "činjenici da 9. maja obilježavamo i Dan zlatnih ljiljana i Dan pobjede nad fašizmom".

"Žrtva naših predaka i zasluge naših Zlatnih ljiljana obavezuju nas da nikada ne odustanemo od borbe za našu Domovinu i napora da je učinimo naprednom, razvijenom, demokratskom zemljom, članicom Evropske unije, u kojoj će ideja antifašizma i suprotstavljanje svim vidovima diskriminacije biti prirodno i trajno opredjeljenje. U to ime, svim građanima Bosne i Hercegovine čestitam Dan zlatnih ljiljana, Dan pobjede nad fašizmom i Dan Evrope", zaključio je Izetbegović.