|

Izetbegović: Znao sam za odluku suda iz maja, neću podnijeti ostavku, a Softiću čestitam

Izetbegović: Znao sam za odluku suda iz maja, neću podnijeti ostavku, a Softiću čestitam
997
Piše: N. N.
10.3.2017. u 14:12
844
komentara
997

dijeljenja
1/7 Foto: Edin Hadžihasić/Klix.ba
2/7 Foto: Edin Hadžihasić/Klix.ba
3/7 Foto: Edin Hadžihasić/Klix.ba
4/7 Foto: Edin Hadžihasić/Klix.ba
5/7 Foto: Edin Hadžihasić/Klix.ba
6/7 Foto: Edin Hadžihasić/Klix.ba
7/7 Foto: Edin Hadžihasić/Klix.ba
Bakir Izetbegović, predsjednik SDA i član Predsjedništva BiH, kazao je danas uoči sjednice Glavnog odbora SDA kako nema namjeru podnijeti ostavku na funkciju člana Predsjedništva.
Izetbegovićevu ostavku zatražili su lider SBB-a Fahrudin Radončić, ali i čelni ljudi opozicionih stranaka u FBiH, prije svih Nermin Nikšić (SDP), Željko Komšić (DF), Reuf Bajrović (GS).

Od Izetbegovića se ostavka traži jer javnost nije upoznao sa pismom Međunarodnog suda pravde iz maja 2016. u kojem je jasno poručeno kako Sakib Softić nije agent BiH pred tim sudom i da bi u slučaju pokretanja revizije presude protiv Srbije bilo neophodno donijeti novu odluku.

"Ostavku neću podnijeti jer mislim da činim ono za šta me moj narod i izabrao", kaže Izetbegović.

Izetbegović priznaje da je znao za pismo suda iz maja 2016. u kojem je Softić obaviješten da nije agent.

"Međutim, taj papir nije bio utemeljen na statutu i pravilima suda, niti na praksi suda. Softić je dva puta zastupao BiH, Srbija je pokrenula reviziju i tada je Softić imao legitimitet. Sud je dva puta zaustavio pokušaj revizije, prvi put preko registrata, a drugi put obraćanjem članovima Predsjedništva BiH", kaže Izetbegović uz napomenu da se Softić potrudio te mu je čestitao rekavši da je najava procesuiranja Softića glupost.

Na pitanje zašto javnost nije obavijestio o pismu iz maja, Izetbegović je rekao kako ništa nije krio te da je o svemu obavijestio članove pravnog tima koji je radio na reviziji.

"Mi smo cijenili da vrijedi pokušati i ići dalje, da treba sve učiniti za pravdu u ovoj zemlji i da ne treba ispustiti šansu ili obazirati zato što je neki registrar, koji se ne poziva na statut i pravila, sam po sebi nešto odgovorio. Išli smo dalje, smatrajući da ćemo valjanom aplikacijom ubijediti sudije. Nikada se nisu pozvali ni na šta, ni na statut ni na pravila", kazao je Izetbegović.

Ipak, dodaje da odluka da se ide u reviziju nije njegova, već joj je dao podršku te da se zbog toga ne kaje.

"Ono što je presuđeno prije 10 godina uopće ne korenspondira sa ulogom Srbije u bh. zlu, pokolju, etničkom čišćenju i genocidu", kazao je Izetbegović rekavši da on nije u Vijećnici "iznio sve stvari". Najavio je nastavak borbe za istinu i pravdu.
Prijavi grešku


Komentari (844)
Da biste mogli pisati komentare molimo da se prijavite ili registrujete...