Intervju
727

Izetbegović: Vučić je za mir, a naoružava se, želi pomirenje s Bošnjacima, a ne suprotstavlja se Dodiku

Razgovarao: Amil Dučić
Foto: D. S./Klix.ba
Foto: D. S./Klix.ba
Predsjednik Stranke demokratske akcije i aktuelni predsjedavajući Predsjedništva BiH Bakir Izetbegović tvrdi da su govori i postupci predsjednika Srbije Aleksandra Vučića sve kontroverzniji, sa sve više elemenata koji među sobom protivrječe.

U intervjuu za Klix.ba Izetbegović se osvrnuo na govor predsjednika Srbije na Kosovu, zatim na najave o razmjeni teritorije sa Srbijom. Govorio je i o unutrašnjim prilikama u BiH, odnosno o izbornoj kampanji koja je u toku.

Vučić je izazvao dosta reakcija, posebno zbog spominjanja Miloševića u pozitivnom svjetlu. Kako to komentirate?

Vučić je za mir, ali se naoružava. On je "progledao" nakon silnih grešaka koje su Srbi napravili, ali hvali ratne vođe i presuđene ratne zločince. On je za pomirenje sa Bošnjacima i za jedinstvenu BiH, ali prijateljuje i ni jednom riječju se ne suprotstavlja Dodiku koji vrijeđa Bošnjake i dovodi teritorijalni integritet i mir na Balkanu u pitanje. Vučić je očigledno u procjepu. Mislim da pokušava jakim rječima zadovoljiti i smiriti radikalni dio srpske javnosti prije nego povuče neke poteze spram Kosova koji bi mogli izazvati otpor i eventualnu pobunu.

Što se tiče situacije i rješenja kosovske krize, očigledno je došlo vrijeme da se povuku potezi. I ako Aleksandar Vučić zaista povuče odlučan potez, ako presječe kosovski čvor, morat ćemo mu priznati da ima hrabrosti. Status quo umara Srbiju, koči je na njenom evropskom putu, ali teško je biti srpski vođa koji je prihvatio realnost, odnosno nezavisnost Kosova. Nisam uvjeren da će Vučić biti spreman na to. Možda se pronađe neko prelazno rješenje koje bi zatim bilo potvrđeno referendumom pred sami prijem Srbije i Kosova u EU.

Eventualna razmjena teritorija, odnosno promjena granica unutar Srbije, bi otvorila apetite za osamostaljenjem Republike Srpske, stvaranjem hrvatskog entiteta u BiH, i saradnju srpskih i hrvatskih političara u ovom smjeru. Ni jedno niti drugo nije moguće ostvariti, ali nas može uvući u duboke političke krize koje će potrajati i unazaditi zemlju i narod. Jedini princip na koji se separatisti mogu osloniti je etnička dominacija, retrogradan i necivilizacijski princip, utemeljen na zločinu i etničkom čišćenju. Hrvatska politika ne posjeduje više ni taj etnički argument jer manje od polovine preostalog hrvatskog puka u BiH živi u etnički čistim sredinama, većina živi izmiješana s Bošnjacima i nemoguće je povući crte razdvajanja bez novog sukoba.

U nekim analizama se već duže spominje da bi Milorad Dodik i Dragan Čović, ukoliko pobijede na izborima, mogli realizirati neki plan B. Šta vi mislite o tome, uzmemo li u obzir poteze koje je Dodik već poduzeo ili najavio, kao štu su npr. odluka o odbacivanju izvještaja o Srebrenici, odluka o nedozvoljavanju djelovanja drugih policijskih agencija osim MUP-a RS na teritoriji RS te sve češće izjave koje podrivaju BiH?

Čović u posljednje vrijeme tvrdi da je plan B, kojim je svojedobno prijetio, ustvari plan stabilizacije BiH i ubrzanja reformskih i euroatlantskih trendova. Napisao je i otvoreno pismo Bošnjacima u kojem je priznao da je bilo "obostranih grešaka". Možda je sve ovo samo predizborna taktika sa ciljem demobilizacije Bošnjaka koji bi, isprovocirani Čovićevim ponašanjem u proteklom mandatu, mogli glasati za Komšića, ali uvjeren sam da hrvatskim političarima, na kraju krajeva, nema drugog puta do pomirenja, istinske i strateške saradnje s Bošnjacima.

Što se tiče Dodika, on će nastaviti provokacije, podrivanje države i dokazivanje da je ona disfunkcionalna, štetna po Srbe u BiH. Ukoliko bude imao prešutnu podršku Čovića i Srbije da ispita granice i mogućnosti destabilizacije BiH, napravit će nam najtežu postdejtonsku krizu. Scenarije i razvoj takve krize neću dalje analizirati, jer tad je sve moguće i ništa nije sigurno osim dviju stvari: Prva je da će Bosnu i Hercegovinu napustiti nove stotine hiljada mladih ljudi, a druga je da Bošnjaci nikada neće pristati na podjelu zemlje, na to da Srebrenica, Tomašica i Kozarac budu van BiH, a da državna granica ne bude na Drini, već na ulazu u Sarajevo. Ni po koju cijenu.

Ali pričekajmo, za nekoliko sedmica ćemo znati sastav Predsjedništva, Komšić i Ivanić imaju dobre šanse. Obojica su do sada pobjeđivali.

Predizborna kampanja je, kako se i moglo očekivati, počela agresivno sa čestim "udarcima ispod pojasa". Kako komentirate dosadašnji tok kampanje?

SDA dobiva niske udarce stalno, u kampanjama tek nešto intenzivnije. To je tako jer stojimo na putu ostvarenju različitih ambicija, najčešće štetnih i opasnih po BiH, pa nas udaraju. Mi naravno uzvraćamo, ali ne vidim to kao niske udarce s naše strane. Ako imate stranke koje otvoreno prijete podjelom zemlje, ako su skoro sve stranke u proteklom periodu, i one u vlasti i one u opoziciji, kočile reforme, mada su potpisale i obavezale se na Reformsku agendu, ako su Bošnjaci proizveli najveći broj stranaka i strankica na svijetu "po stanovniku", onda se to mora reći, objasniti. To nisu niski udarci, već istina koju treba potcrtati biračima.

Foto: D. S./Klix.ba
Foto: D. S./Klix.ba

Predsjednik SBB-a Fahrudin Radončić vas, pa i gospodina Džaferovića, u svojim nastupima često spominje. Ne štedite baš ni vi na riječima kada je o njemu riječ. Bez sumnje je na sceni žestoka borba za bošnjačkog člana Predsjedništva pa valjda "cilj opravdava sredstvo". Ko će na kraju izaći kao pobjednik?

Sva ispitivanja javnog mnijenja potvrđuju da Džaferović vodi ispred Bećirovića, a da je Bećirović ispred Radončića.

Što se tiče Radončića i "niskih udaraca", mi uglavnom odgovaramo na njegove napade, uvrede i neistine. Odgovaramo istinom. Žao mi je što javnost to mora da trpi, ali jednostavno ne možemo više šutjeti i pustiti Radončića da nas neutemljeno blati.

Zašto ne reći da je istina je da je Radončić svojedobno dobio svaku vrstu podrške od SDA da napravi medij koji će pomoći Bošnjacima da izdrže medijske i propagandne pritiske, dakle "Bošnjački avaz", a da se taj medij zatim postupno okrenuo protiv Bošnjaka, napadajući sprva viđenije pojedince među njima, a na kraju i osnovne vrijednosti naroda, čitav narod. Radončić sve otvorenije optužuje Aliju Izetbegovića i bošnjačko rukovodstvo za početak rata, a zatim i za pokušaje podjele BiH. On pokušava rasklimati temelje na kojima počivaju bošnjačka samosvijest i ponos, pojačava te aktivnosti postupno i sistematski.

Istina je i da Radončić predvodi stranku čije članstvo je privrženo tradicionalnim vrijednostima, a da on nikada nije otišao na kolektivnu dženazu u Potočare, nije bio na Kovačima i nikada nije prešao džamijski prag, ni za Bajram. Naravno, to je njegov izbor, ali mi imamo pravo ukazati biračima koji drže do vjere i tekovina naše borbe na takve devijacije, kako bi oni napravili svoj izbor.

Gdje je SDA trenutno? Na izborima 2014. SDA je odnijela uvjerljivu pobjedu. Došlo je do promjena niza okolnosti. Vi više niste kandidat za člana Predsjedništva. Na sceni imamo formiranje novih stranaka poput Nezavisnog bloka i Naroda i pravde, formiranih od bivših članova SDA, a SDP se nada boljem rezultatu nego 2014. Svi žele dio kolača.

SDA se po dva elementa razlikuje od svih drugih stranaka u BiH i, bez obzira na propagandu, raskole, napuštanja SDA, cijenim da to narod sve jasnije vidi i prepoznaje. Prvo – SDA vodi procese, ostali to prate, podržavaju, suprotstavljaju se, predomišljaju se, ali ne vode. Sve bitno što se dešavalo u posljednjih 28 godina, uključujući i protekle četiri, vodila je SDA. U proteklom mandatu je bilo udruženih pokušaja da se sruše vlade, razbiju koalicije, zaustave reforme. SDA je to spriječila, dio reformi je proveden, pokrenuli smo se na putu integrisanja u EU i NATO, rezultati i ekonomski pokazatelji su solidni. Drugo – SDA će učiniti sve za BiH i njen narod, pa i stvari koje nas u prvi mah koštaju rejtinga u javnosti. Spremna je snositi posljedice zbog toga, rizikovati pad popularnosti. SDA je liderska stranka, misli prije svega na budućnost, manje na sljedeće izbore.

U ovom mandatu jedino SDA nije odustajala od reformi. Pred medijskom drekom su se svi drugi povlačili. Zakon o radu, Zakon o PIO-u, Zakon o akcizama, Koordinacioni mehanizam, sve je to bilo rizično i nepopularno, ali je donijelo napredak zemlji. A zatim se pokazalo da je SDA bila u pravu, jer nijedno od katastrofičnih predviđanja kojima su mediji bili preplavljeni se nije ispunilo, recimo ono da će zbog akciza sve enormno poskupjeti. Gorivo je poskupjelo i to je sve, potrošačka korpa je nekoliko promila jeftinija nego što je bila zimus.

I moje obećanje o 100.000 novih radnih mjesta se ubrzano ispunjava, tako da ćemo vjerovatno popraviti rezultat u odnosu na prošle izbore.

Kakve su vaše lične ambicije nakon izbora? Zašto se niste našli na čelu, naprimjer, liste za Parlament BiH?

Bio sam na svim listama do sada, uključujući i državni parlament, pet puta sam bio kandidat, od Skupštine KS do Predsjedništva BiH, i svaki put sam izabran. Ovaj put zaista imamo dobre kandidate, nema potrebe da jedan Denis Zvizdić bude na trećoj poziciji zato što sam ja nosilac liste. Nakon izbora ću donijeti odluku o tome da li ću ostati samo predsjednik SDA, kandidovati se na sljedećem stranačkom kongresu, ili ću, eventualno, ući u Dom naroda PS BiH.

Hoće li nakon izbora ili u 2019. biti Kongresa SDA na kojem će se birati novi predsjednik, o čemu se također špekulisalo uz navode o različitim interesima pojedinih frakcija unutar stranke?

U SDA nema frakcija na ideološkoj ravni. Postoji, kao i svugdje, borba za napredak u stranačkoj hijerarhiji. I tu prirodnu borbu ćemo kanalisati kroz izbore za rukovodstva svih nivoa stranke koji će krenuti iz baze sljedećeg proljeća, a završiti 26. maja 2019. održavanjem redovnog kongresa. Najvažniji dio je prvi korak, ponovna registracija svih članova SDA. To će omogućiti fer izbore i nastavak čišćenja stranke koji smo u ovom mandatu otpočeli.