BiH
0

Izetbegović: Volite sebe i svoju zemlju, poštujte komšije i budite antifašisti

FENA
Bakir Izetbegović (Foto: Klix.ba)
Bakir Izetbegović (Foto: Klix.ba)
Član Predsjedništva Bosne i Hercegovine Bakir Izetbegović položio je jutros vijenac na Mezarje Kovači povodom obilježavanja 25. novembra, Dana državnosti Bosne i Hercegovine.

Izetbegović je tom prilikom izjavio da je Bosna i 1943. i 1992. branjena od fašista, od onih koji misle da mogu svoj rigidni pogled na svijet provesti silom.

"U biti, svaki fašizam je suprotstavljen onome što je duša i matrica Bosne i Hercegovine, koja je zemlja raznolikosti, i želi silom da ostvari pravo samo jedne grupe na pogled na svijet i život. Odbrana Bosne i Hercegovine uvijek je odbrana od nekog vida fašizma, nekog rigidnog sistema, ksenofobičnog, šovinističkog, jednoumnog, koji to implementira nasiljem", rekao je Izetbegović.

Naglasio je da jasno možemo povući paralelu između onoga za šta su se naši preci borili od 1942. do 1945. pa onda 50 godina kasnije njihovi unuci od 1992. do 1995.

"Za ljude koji vole Bosnu i Hercegovinu, a mislim da će ih svakim danom biti sve više, ovo je itekako važan datum i normalno je da volite svoju zemlju i njeno ime, da poštujete tekovine svojih predaka i budete ponosni na to. Mislim da će se stvari vremenom normalizirati i da će nas sve više biti u tom patriotskom frontu", kazao je Izetbegović.

Dodao je da je matrica Bosne i Hercegovine raznolikost naroda, vjera i ideologija što treba poštovati i čemu se ne treba suprotstavljati jer su svi koji su se tome suprotstavljali prije ili kasnije poraženi.

"Volite sebe i svoju zemlju, poštujte svoje komšije, budite antifašisti, budite protiv onih koji su htjeli da podjele ovu zemlju i koji su potirali tragove drugih i drugačijih", poručio je povodom Dana državnosti član Predsjedništva BiH Bakir Izetbegović.