BiH
78

Izetbegović: Više od 120 pacijenata obavilo preventivne preglede na KCUS-u

FENA
Sebija Izetbegović i Chen Bo (Foto: FENA)
Sebija Izetbegović i Chen Bo (Foto: FENA)
Više od 120 građana starijih od 65 godina od jutros je obavilo opšte preventivne preglede na Kliničkom centru Univerziteta u Sarajevu (KCUS) zahvaljujući humanitarnoj akciji Ambasade Kine u BiH i kineskoj kompaniji Huawei.

Potvrdila je to generalna direktorica KCUS-a Sebija Izetbegović navodeći da se pregled sastoji od elementarnih labaratorijskih nalaza urina, krvi, krvnog pritiska , kao i pregled oka zbog prevencije katarakte, koja nastaje u trećoj životnoj dobi.

"Odlučili smo se za populaciju iznad 65 godina, jer smo smatrali da tim sugrađanima trebamo pomoći na način da napravimo akciju u kojoj neće imati potrebu da odu na primarni nivo zdravstvene zaštite i da traže uputnicu i čekaju u redu", kazala je Izetbegović.

Riječ je o pilot projektu koji će se nastaviti provoditi u Kantonu Sarajevo u cilju da se građanima omogući dostupnost zdravstvene zaštite.

U planu je da se napravi klinička studija koja će se odnositi na parametre zdravstvenog stanja građana treće životne dobi na jednom lokalitetu (Opština Centar).

"S tim bi onda krenuli prema Zavodu za javno zdravstvo i kantonalnom ministarstvu zdravstva za eventualne programe za sve ostale opštine da vidimo šta je građanima najpotrebnije", istakla je Izetbegović.

Ambasadorica Kine u BiH Chen Bo smatra da su stariji ljudi kategorija koja zahtijeva posebno njegu i pažnju društva, te je kineska ambasada organizirajući ovu akciju željela uraditi nešto za njih.

Pregledani pacijenti izrazili su zahvalnost Kliničkom centru i Ambasadi Kine u BiH što su imali priliku bez uputnice i dugih čekanja obaviti opšte preglede.