SBB ostaje u vlasti?
76

Izetbegović uvjeren da SBB neće izaći iz koalicije i ne namjerava tražiti novog partnera u vlasti

Klix.ba
Bakir Izetbegović (Foto: Arhiv/Klix.ba)
Bakir Izetbegović (Foto: Arhiv/Klix.ba)
Član Predsjedništva BiH iz reda bošnjačkog naroda Bakir Izetbegović smatra da Savez za bolju budućnost (SBB), odnosno njihovi ministri na državnom nivou, neće izaći iz koalicije te da samim tim neće biti potrebno da SDA i HDZ traže novog koalicionog partnera.

"To nije moguće. Mislim da ministri iz SBB-a neće izaći iz koalicije, jer bi prije ministara trebalo da izađu ljudi iz upravnih odbora, agencija, raznih institucija gdje je SBB smjestio svoje ljude. Ako hoće da izlazi iz koalicije treba da krene od dna prema vrhu, a ne od vrha prema dnu", kazao je Izetbegović.

On smatra da SBB-ovi ministri neće napustiti pozicije i da su im one potrebne.

Izetbegović je također prokomentarisao navode iz OHR-a da Hrvatska i Srbija nisu garant Dejtonskog mirovnog sporazuma, nego potpisnice.

"One su potpisnice Dejtonskog mirovnog sporazuma, a ne garant, kako su to isticali 20 godina", rekao je Izetbegović, dodavši da prije svega treba da garantuju da se neće ponovo desiti agresija na Bosnu i Hercegovinu.

Na pitanje vezano za Prijedlog izmjena Izbornog zakona BiH, koji je SDA uputila u proceduru, Izetbegović je kazao da se ne mogu izvan Ustava Federacije BiH nuditi rješenja.

"To je jedan minimalistički pregled. Nadajmo se da će biti parlamentarne podrške za njega", istakao je Izetbegović.