BiH
16

Izetbegović uputio oštar protest: Srbija konačno treba da se suoči sa prošlošću

Anadolija
Bakir Izetbegović (Foto: Klix.ba)
Bakir Izetbegović (Foto: Klix.ba)
Član Predsjedništva Bosne i Hercegovine Bakir Izetbegović primio je u nastupnu posjetu ambasadora Republike Srbije u BiH Stanimira Vukićevića, a tom prilikom uložio je oštar protest zbog zloupotrebe sistema i izdavanja difuznih potjernica za Naserom Orićem i grupom Srebreničana.

Na sastanku je bilo govora o političkoj situaciji u BiH i regiji, kao i ukupnim odnosima dvije zemlje.

Izetbegović je ovom prilikom uložio oštar protest ambasadoru Vukićeviću zbog zloupotrebe sistema i izdavanja difuznih potjernica za Naserom Orićem i grupom Srebreničana, ocijenivši da se radi o potezu protivnom sadržaju Protokola o saradnji tužilaštava dvije države i istakavši da se u navedenom slučaju ne radi o slučajnosti, nego o nastavku agresivne politike Srbije prema Bosni i Hercegovini. Izrazio je ogorčenje i ocijenio da su ovakve aktivnosti organa Srbije potpuno neprihvatljive.

Član Predsjedništva BiH Izetbegović je istakao da su i svi raniji slični pokušaji kažnjavanja žrtve, jer se branila, proglašeni ništavnim i to na sudovima trećih zemalja. Kazao je da se nadao da su slučajevi Ganić i Divjak bili pouka organima Srbije, ali se to, nažalost, nije desilo. 

Izetbegović je podsjetio ambasadora Vukićevića na sadržaj presuda vezanih za ratna zbivanja u Srebrenici. Jedna se odnosi na genocid počinjen u Srebrenici u kojemu je, kao i u svim zločinima počinjenim u BiH u periodu 1992-1995. nezaobilaznu, negativnu ulogu imala i Srbija.

Međunarodni sud pravde u Haagu, u februaru 2007. godine, je Republiku Srbiju proglasio odgovornom za kršenje Konvencije o genocidu zbog toga što nije učinila sve što je bilo u njenoj moći da spriječi genocid u Srebrenici.

Druga se odnosi na suđenje Naseru Oriću, koji je pred Haškim tribunalom pravosnažno oslobođen svih optužbi za navodne zločina nad srebreničkim Srbima.

Umjesto pokajanja i izvinjenja za sve što je Srbija počinila prema BiH i njenim narodima, ovakvim potezima odnosi dvije države vraćaju se dvije decenije unazad, ocijenio je Izetbegović, saopćeno je iz Predsjedništva BiH.

Istakao je da Srbija treba da se konačno suoči s prošlošću i da dobro razmisli o budućnosti. Najnoviji događaji nanose veliku štetu odnosima BiH i Srbije, koji su bili krenuli ka normalizaciji i otopljavanju u okviru regionalne saradnje i ostvarenja napretka na putu ka članstvu u Evropskoj uniji.