BiH
52

Izetbegović u Stocu: Ovo nije ekskluzivni prostor ni Bošnjaka ni Hrvata, fer izbori se moraju omogućiti

R. D.
Foto: Klix.ba
(Foto: Klix.ba)
Predsjednik SDA i član Predsjedništva BiH Bakir Izetbegović posjetio je danas Stolac i razgovarao s bošnjačkim političkim predstavnicima o aktuelnoj situaciji nakon prekida izbornog procesa u Stocu i najnovijih odluka Centralne izborne komisije kojom je kandidat za načelnika Salmir Kaplan skinut s kandidatske liste.

"Nećemo amnestirati greške koje je napravio CIK u slučaju Stoca. Mora se omogućiti da ovaj grad dobije budžet. Bili smo skoro dogovorili rješenje za Mostar, ali nas je HDZ praktično ostavio. Za Stolac s HDZ-om nismo približili stavove. Ovo nije ničiji prostor i svi moraju biti jednakopravni", kazao je Izetbegović nakon sastanka s predstavnicima Bošnjaka.

Dodao je da Inicijativa za Stolac želi omogućiti da Stolac bude multietnički s jednakim pravima za sve te da se mora ukinuti postojeća diskriminacija u tom gradu.

"Ići ćemo ponovo sa žalbama i tužbama, ali CIK mora omogućiti održavanje izbora u Stocu", kazao je Izetbegović.

Kandidat za načelnika Stoca Salmir Kaplan, kojeg je CIK najnovijom odlukom ponovo skinuo s kandidatske liste, kazao je da javnost ne razumije o kakvoj se diskriminaciji radi na nacionalnoj osnovi u Stocu, optuživši HDZ da želi punu kontrolu u tom gradu.

"CIK je politički motiviran, djeluju kontradiktorno svojim odlukama, njih ne zanima pravo niti zakon. Uglavnom, mi nećemo pristati na režirane izbore u Stocu", kazao je Kaplan, poručujući da će nastaviti borbu za pravdu i fer izbore.

Sada se očekuje nova odluka Apelacionog suda BiH, nakon nove žalbe Salmira Kaplana i drugih članova Inicijative za Stolac, kojima je CIK već drugi put izrekao kazne. U međuvremenu se čeka odluka CIK-a o održavanju novih izbora, ali i odluka o budžetu, jer grad na neki način mora funkcionirati.