Godišnjica genocida
184

Izetbegović u Potočarima: Pravo pomirenje u BiH je moguće samo prestankom negiranja genocida

Piše: A. P.
Foto: Klix.ba
Foto: Klix.ba
Član Predsjedništva BiH i lider SDA Bakir Izetbegović poručio je danas iz Srebrenice s obilježavanja 22. godišnjice genocida da se, nažalost, malo toga mijenja u našoj zemlji.

"Ovih dana vidimo da je intenzivirano negiranje genocida, relativiziranje onoga što se desilo ovdje i širom BiH, slavljenje ratnih zločinaca, provokacije... Dok to ne prestane nema pravog procesa pomirenja, smiraja, niti mira u BiH. Nadam se da će u vremenu koje je pred nama to biti postignuto, da će srpski narod i njegove elite naći snage da se suoče s istinom i prekinu negiranje. To je jedini pravi put. Da nađemo finu budućnost, smiraj za narode, da više nijedna majka ne traži kosti svoje djece u masovnim grobnicama", poručio je Izetbegović.

Na pitanje o nedolasku predstavnika Vlade Srbije u Srebrenicu kazao je da je očekivao njihov dolazak i da bi bilo dobro da dođu i podrže istinu i pomirenje.

Za načelnika Srebrenice Mladena Grujičića je imao istu poruku apelujući na srpski narod u BiH da pronađe snagu i kao narod koji je mnogo puta bio izložen zločinima u procesu prihvatanja istine i pomirenja krene od sebe.