Susret sa SDA HNK
50

Izetbegović u Mostaru: Ne možemo dopustiti da entitet naredi državi vojnu neutralnost

Er. M.
Foto: R. D./Klix.ba
Foto: R. D./Klix.ba
Predsjednik Stranke demokratske akcije (SDA) Bakir Izetbegović rekao je danas kako stranka na čijem čelu se nalazi ne može dopustiti da entitet naredi državi vojnu neutralnost.

Lider SDA obratio se medijima nakon sastanka s Kantonalnim odborom Stranke demokratske akcije u Hercegovačko-neretvanskom kantonu (HNK), odnosno prije sastanka delegacija SDA i HDZ-a BiH.

Izetbegović je rekao da su prošli kroz stranačka pitanja, ali i pitanja koja se odnose na koalicije i funkcionisanje vlada. On je istakao da će i ovdje, kao i u drugim odborima, insistirati da se što više mladih ljudi uvede u stranačke strukture kroz izbore koji slijede.

"Upoznao sam stranačke kolege iz Hercegovačko-neretvanskog kantona i Mostara o bitnim pitanjima kada govorimo o neformiranju vlasti u BiH", kazao je Izetbegović ističući da je, kada je riječ o Vijeću ministara BiH, krajnje vrijeme da se počnu poštivati Ustav BiH, zakoni i usvojene strategije koji se odnose na NATO.

U tom kontekstu naglasio je da to podrazumijeva primjenu sporazuma koji je ranije potpisao s predsjednikom HDZ-a BiH Draganom Čovićem i predsjednikom SNSD-a Miloradom Dodikom.

"Ne možemo dopust da entitet državi naredi vojnu neutralnost", poručio je Izetbegović.

Foto: R. D./Klix.ba
Foto: R. D./Klix.ba

Dodao je da SNSD ima svoje zastupnike i delegate u Parlamentarnoj skupštini BiH i da mogu posredstvom njih tražiti povlačanje određenih odluka ili izmjene zakona, ali da entitet neće određivati državi vojnu neutralnost.

Što se tiče izbora u Mostaru, predsjednik SDA rekao je da je odluka Kongresa SDA da se pitanje izbora u Mostaru i generalno status Mostara mora riješiti kroz federalni zakon.

Ponovio je raniji stav da u rješavanju pitanja izbora članova Predsjedništva BiH treba ispoštovati odluke Ustavnog suda BiH, ali i Evropskog suda za ljuska prava.