Dobra saradnja
0

FOTO / Izetbegović u Marylandu dogovarao i saradnju medicinskih centara

Sarajevo-x.com
Tokom prvog dana posjete američkoj saveznoj državi Maryland član Predsjedništva BiH Bakir Izetbegović u utorak se sastao u odvojenim susretima sa guvernerom Marylanda Martinom O'Malleyem i komandantom Nacionalne garde Marylanda brigadnim generalom Jamesom Adkinsom.

Razgovarano je o sveukupnoj saradnji između naše zemlje i Marylanda, koja se ostvaruje pod okriljem programa partnerstva između BiH i Marylanda, odnosno Oružanih snaga BiH i Nacionalne garde Marylanda, koji je uspostavljen 2003. godine.

Ocjenjujući dosadašnju saradnju između BiH i Marylanda izuzetno uspješnom, sagovornici su se složili da postoji snažan obostrani interes i veliki potencijal za dalji razvoj i proširivanje ovog partnerstva. Ističući da je program partnerstva između BiH i Marylanda dosada dao veliki doprinos u procesu reforme odbrane i integracije BiH u NATO, Izetbegović je podvukao da je od obostranog interesa da se putem konkretnih projekata snažno krene u pravcu jačanja poslovne saradnje, kao i saradnje između naše zemlje i Marylanda u oblastima obrazovanja i zdravstvene zaštite.

Guverner O'Malley i brigadni general Adkins su izrazili punu spremnost da u narednom periodu ulože sve napore u intenziviranje i proširivanje saradnje između Marylanda i BiH, najavljujući u tom smislu i skore posjete našoj zemlji. Sastancima su prisustvovali ministar odbrane BiH dr. Selmo Cikotić, ministar vanjskih poslova BiH Sven Alkalaj i ambasador BiH u SAD Mitar Kujundžić.

Izetbegović je tokom dana posjetio Univerzitetsko-medicinski centar Maryland u Baltimoru i susreo se sa rukovodstvom tog centra. Razgovarano je o uspostavljanju saradnje između ovog centra i univerzitetsko-kliničkih centara u našoj zemlji. Ovom prilikom je potpisan i Memorandum o razumijevanju sa univerzitetsko-kliničkim centrima u Sarajevu i Tuzli, o uspostavljanju kliničke saradnje i razmjene u oblastima urgentne medicine, onkologije, ortopedije i pedijatrije. Izetbegović je izrazio uvjerenje da će ovaj sporazum otvoriti vrata za razvoj sveobuhvatne saradnje između ovih centara, te da će ta saradnja značajno doprinjeti razvoju ovih oblasti medicine u našoj zemlji, s obzirom da je Univerzitetsko-medicinski centar Maryland jedan od najrespektabilnijih centara te vrste u SAD-u. Sastanku su prisustvovali i generalni direktori UKC Sarajevo i UKC Tuzla, prof. dr. Faris Gavrankapetanović i prof. dr. Elmir Čičkušić.

Izetbegović će danas predvoditi zvaničnu delegaciju BiH na Poslovnom samitu SAD – Balkan, koji organizuje američka država Maryland u svrhu podsticanja investicija i jačanja poslovne saradnje između zemalja Zapadnog Balkana i SAD-a. Izetbegović će imati uvodni govor na otvaranju samita, a tokom samita predviđeni su i sastanci sa predstavnicima američke namjenske i građevinske industrije, saopšteno je iz Kabineta člana Predsjedništva BiH Bakira Izetbegovića.