{{error}}
Korisničko ime ili e-mail
Lozinka
ili
Facebook prijava


Unesite e-mail:


FOTO
/
Izetbegović u Marylandu dogovarao i saradnju medicinskih centara

S
23.3.2011. u 12:36
0
5
Izetbegović u Marylandu dogovarao i saradnju medicinskih centara
0
Izetbegović u Marylandu dogovarao i saradnju medicinskih centara
Tokom prvog dana posjete američkoj saveznoj državi Maryland član Predsjedništva BiH Bakir Izetbegović u utorak se sastao u odvojenim susretima sa guvernerom Marylanda Martinom O'Malleyem i komandantom Nacionalne garde Marylanda brigadnim generalom Jamesom Adkinsom.
Razgovarano je o sveukupnoj saradnji između naše zemlje i Marylanda, koja se ostvaruje pod okriljem programa partnerstva između BiH i Marylanda, odnosno Oružanih snaga BiH i Nacionalne garde Marylanda, koji je uspostavljen 2003. godine.

Ocjenjujući dosadašnju saradnju između BiH i Marylanda izuzetno uspješnom, sagovornici su se složili da postoji snažan obostrani interes i veliki potencijal za dalji razvoj i proširivanje ovog partnerstva. Ističući da je program partnerstva između BiH i Marylanda dosada dao veliki doprinos u procesu reforme odbrane i integracije BiH u NATO, Izetbegović je podvukao da je od obostranog interesa da se putem konkretnih projekata snažno krene u pravcu jačanja poslovne saradnje, kao i saradnje između naše zemlje i Marylanda u oblastima obrazovanja i zdravstvene zaštite.


Guverner O'Malley i brigadni general Adkins su izrazili punu spremnost da u narednom periodu ulože sve napore u intenziviranje i proširivanje saradnje između Marylanda i BiH, najavljujući u tom smislu i skore posjete našoj zemlji. Sastancima su prisustvovali ministar odbrane BiH dr. Selmo Cikotić, ministar vanjskih poslova BiH Sven Alkalaj i ambasador BiH u SAD Mitar Kujundžić.

Izetbegović je tokom dana posjetio Univerzitetsko-medicinski centar Maryland u Baltimoru i susreo se sa rukovodstvom tog centra. Razgovarano je o uspostavljanju saradnje između ovog centra i univerzitetsko-kliničkih centara u našoj zemlji. Ovom prilikom je potpisan i Memorandum o razumijevanju sa univerzitetsko-kliničkim centrima u Sarajevu i Tuzli, o uspostavljanju kliničke saradnje i razmjene u oblastima urgentne medicine, onkologije, ortopedije i pedijatrije. Izetbegović je izrazio uvjerenje da će ovaj sporazum otvoriti vrata za razvoj sveobuhvatne saradnje između ovih centara, te da će ta saradnja značajno doprinjeti razvoju ovih oblasti medicine u našoj zemlji, s obzirom da je Univerzitetsko-medicinski centar Maryland jedan od najrespektabilnijih centara te vrste u SAD-u. Sastanku su prisustvovali i generalni direktori UKC Sarajevo i UKC Tuzla, prof. dr. Faris Gavrankapetanović i prof. dr. Elmir Čičkušić.


Izetbegović će danas predvoditi zvaničnu delegaciju BiH na Poslovnom samitu SAD – Balkan, koji organizuje američka država Maryland u svrhu podsticanja investicija i jačanja poslovne saradnje između zemalja Zapadnog Balkana i SAD-a. Izetbegović će imati uvodni govor na otvaranju samita, a tokom samita predviđeni su i sastanci sa predstavnicima američke namjenske i građevinske industrije, saopšteno je iz Kabineta člana Predsjedništva BiH Bakira Izetbegovića.

Najnovije
Najčitanije
Preporuke
Anketa
Da li je opravdan zahtjev za povećanje akciza na gorivo kako bi se ubrzala izgradnja autoputa?
Email adresa: (nije obavezno)

Tekst ispravke: