{{error}}
Korisničko ime ili e-mail
Lozinka
ili
Facebook prijava


Unesite e-mail:


Izetbegović u Briselu: Potrebno implementirati rezultate izbora i formirati vlast

Klix.ba
16.10.2018. u 17:45
74
137
Izetbegović u Briselu: Potrebno implementirati rezultate izbora i formirati vlast
74
Predsjedavajući Predsjedništva Bosne i Hercegovine Bakir Izetbegović učestvovao je u Briselu u radu konferencije na visokom nivou pod nazivom "Evropska unija - Zapadni Balkan: Kako zajedno graditi zajedničku budućnost". Organizator konferencije je parlamentarna grupa Evropske narodne stranke (EPP) u Evropskom parlamentu.
Konferenciju je otvorio šef parlamentarne grupe EPP-a u Evropskom parlamentu Manfred Weber, a završnu riječ na konferenciji je dao predsjednik EPP-a Joseph Daul.

Govoreći na panelu pod nazivom “Unaprjeđenje društveno-ekonomskog razvoja kroz regionalnu povezanost i digitalnu ekonomiju“, Izetbegović je istakao da je Bosna i Hercegovina u protekle četiri godine, nakon dugog perioda zaostaja i blokada, uspjela pokrenuti procese na svom putu prema EU integracijama.

Posebna pažnja na ovom panelu posvećena je poboljšanju socio-ekonomskog sektora, kroz razmatranje načina za poboljšanje ekonomskog rasta i otvaranje novih radnih mjesta, posebno za mlade. Razgovarano je o uvezivanju Zapadnog Balkana i Evropske unije kroz poboljšanje transportnih veza, energetske sigurnosti, digitalne ekonomije, poslovne klime i mogućnosti za mlade.

Izetbegović je u svom izlaganju posebno napomenuo značaj Reformske agende, kojom je počela primjena širokog programa društveno-ekonomskih reformi, čime su između ostalog usvojeni novi entitetski zakoni o radu, te preduzete mjere na stabilizaciji budžetske potrošnje i fiskalne održivosti.

Predsjedavajući Izetbegović je govorio i o značaju regionalne saradnje, sa naglaskom na nesmetani protok roba, usluga i kapitala, te se osvrnuo i na netom završene Opće izbore u Bosni i Hercegovini, njihove rezultate i potrebu implementacije rezultata izbora i formiranja vlasti.

Tokom posjete Briselu, Izetbegović se sastao sa predsjednikom Evropske narodne stranke Josephom Daulom.

Najnovije
Najčitanije
Preporuke
Email adresa: (nije obavezno)

Tekst ispravke: