Šta je starije...
360

Izetbegović tvrdi da je narod izabrao Sarajlića, a činjenice kažu da ga je u Dom naroda izabrala stranka

S. H.
Foto: T. S./Klix.ba
Foto: T. S./Klix.ba
Predsjednik SDA Bakir Izetbegović danas je poručio kako ta stranka neće smjenjivati i povlačiti kadrove koje je izabrao narod, aludirajući na poziciju Asima Sarajlića. Ipak, šta kažu činjenice o tome kako je Sarajlić završio u državnom Domu naroda.
Novinari su danas nakon sjednice Kolegija SDA tražili odgovor od prvog čovjeka stranke šta je sa aferom "Asim". Izetbegović je kazao da Sarajlić više ne obnaša nikakvu funkciju u stranci. Na pitanje kako uprkos aferi i dalje obnaša državničke poslove, lider SDA je kazao da stranka neće smjenjivati ljude koje je narod izabrao.

I uistinu Sarajlića je narod izabrao, ali u Predstavnički dom Parlamenta Federacije BiH. Izabran je tamo gdje je izabrano i 97 drugih zastupnika. Ipak, Sarajlić danas ne obnaša funkciju federalnog zastupnika već je voljom stranke kojoj pripada delegiran u državni Dom naroda gdje je dio Kluba Bošnjaka. Dakle Sarajlić nije jedan od 98 zastupnika u entitetskom parlamentu, već je među pet predstavnika Bošnjaka u najvišem zakonodavnom državnom organu.

Stoga je konstatacija da je Sarajlića izabrao narod tek do pola tačna.

Uz svo poštovanje presumpcije nevinosti i u slučaju afere "Asim", ne može se zanemariti opravdanost propitivanja činjenice da Sarajlić i dalje obnaša neke od najviših funkcija uprkos istrazi i brojnim optužbama iz afere.