O imenovanjima
60

Izetbegović: Turković je napravila gaf, a Branković je patriota sa čistom prošlošću

Klix.ba
Foto: T. S./Klix.ba
Foto: T. S./Klix.ba
Predsjednik SDA Bakir Izetbegović je, odgovarajući na pitanje novinara portal Klix.ba, rekao kako je ministrica vanjskih poslova BiH Bisera Turković pogriješila što je komentarisala MAP. Izetbegovića smo danas pitali i čiji je Nedžad Branković kandidat za zamjenika državnog ministra: njegov ili Kadrovske komisije SDA.
Izetbegovića smo pitali da prokomentariše reakcije koje su uslijedile nakon imenovanja Nedžada Brankovića zamjenikom državnog ministra, odnosno da li je Branković kandidat predsjednika SDA ili Kadrovske komisije SDA, kao i da objasni zbog čega je baš on najbolji kandidat za poziciju zamjenika ministra komunikacija i prometa BiH.

"Nedžad Branković je bio moj prijedlog, a izbor kadrovske komisije. On je vrlo sposoban čovjek, profesor je i stručan za oblast koju će pokrivati. Branković je zaslužan čovjek, patriota, posvećen čovjek, dobitnik Zlatnog ljiljana, on je svaki dan pod kišom granata išao na Sarajevski tunel i pretrčavao na drugu stranu, rizikujući život, sve dok nije napravio tunel", rekao je Izetbegović.

Što se tiče afera koje su se vezivale za njegovo ime, Izetbegović je rekao da su afere pale na sudu, a da on vjeruje sudovima.

"I šta ćemo sada s tim? Sudovi su očistili te priče o Brankoviću i mi sada treba da odbacimo stručnog i posvećenog patriotu jer su bile neke afere koje su nestale. Naprotiv, trebamo dati šansu ljudima koji znaju, jer u vlasti upravo ima ljudi koji ne znaju dovoljno", kazao je Izetbegović.

Predsjednika SDA pitali smo i za izjavu ministrice vanjskih poslova BiH Bisere Turković koja je nedavno na parlamentarnoj komisiji izjavila da BiH nema MAP. On je kazao da je uvjeren kako će Turković biti dobra ministrica.

"Znam je dugo. Ona je s nama decenijama i ima ogormno iskustvo u diplomatiji. Isto tako uvjeren sam da će se desiti poneki gaf. Turković je bila van BiH i ne poznaje dovoljno unutrašnju situaciju, a đavo je u detalju i dešavat će se ovakve stvari. Nije pročitala, niti je bilo ko osim članova Predsjedništva BiH pročitao materijal koji se odnosi na Program reformi BiH. Znao sam neke bitne detalje jer mi je to rekao Šefik Džaferović, ali nisam imao integralni dokument Programa reformi BiH", rekao je Izetbegović.

Zaključio je riječima da je Bisera Turković formirala stav na bazi onoga što je pisalo u međunarodnim medijima.

"Pogriješila je što je uopće komentarisala tu stvar, jer nije u pravu. Desit će se poneki gaf. Ona će sigurno biti stručna i dobra ministrica. To ćete vidjeti, pitajte me iduće godine za njen rad", rekao je Izetbegović.