{{error}}
Korisničko ime ili e-mail
Lozinka
ili
Facebook prijava


Unesite e-mail:


Izetbegović: Sud treba da kaže ko je kriv za "Dobrovoljačku"

S
22.1.2012. u 13:55
0
66
Izetbegović: Sud treba da kaže ko je kriv za "Dobrovoljačku"
0
Bošnjački član Predsjedništva BiH Bakir Izetbegović rekao je danas povodom odluke Tužilaštva o obustavljanju istrage u slučaju "Dobrovoljačka" da bi "sudovi, osim što znaju ko nije kriv, onda trebalo da kažu i ko jeste kriv".
Izetbegović je naglasio da se formiranje Vijeća ministara BiH ne može vezati za slučaj "Dobrovoljačka" i istakao da bi BiH mogla do uđe u novi period nerazumijevanja zbog sporosti sudova.

"Zamolio bih sudove da budu brži, hrabriji i neka kažu šta se desilo širom BiH", rekao je Izetbegović na sesiji "Krug 99".

Na pitanje šta očekuje od današnjeg razgovora lidera SNSD-a i SDS-a, Izetbegović je naglasio da u ovom čas očekuje ljutnju i izjave koje neće biti od pomoći, ali na kraju očekuje da "svi shvate da se mora više činiti za narod".

Izetbegović je rekao da se napredak u BiH može postići razumijevanjem i dogovorom, a ne da Bošnjaci stalno očekuju da dođe neki međunarodni sudija i ''udari čekićem od sto'', a Hrvati smatraju da su obespravljeni u BiH, što su sigurno djelimično u pravu, ali ne i kada na teritorijama gdje oni dominiraju rade to isto.

On je istakao da bi poruke onih koji vole BiH trebalo da budu - da nema cijepanja BiH, novih entiteta niti relativiziranja onoga što se desilo u BiH, a druga je da BiH ne može naprijed bez kompromisa i dijaloga.

"Niko ne posjeduje stoodstotnu istinu, pa ni Bošnjačka strana'', rekao je Izetbegović.

Prema njegovim riječima, u BiH postoje tri istine i mora se tražiti put da svi naprave jedan korak prema srednjem rješenju, za šta je dobar primjer dogovor o Vijeću ministara BiH i ostalim pitanjima, a što je iz raznih sredina posmatrano kao kapitulacija.

On je podsjetio da su neki mediji u Sarajevu tvrdili da je platforma kapitulirala prilikom pravljenja kompromisa o formiranju Vijeća ministara BiH, neki mediji iz Mostara su isticali da su dva HDZ-a kapitulirala jer su priznali SDP kao multietničku stranku koja predstavlja, između ostalog, i Hrvate, a mediji u Banjoj Luci su naveli da je ovo potpuna kapitulacija srpske strane i da nikada nisu lošije prošli.

"Te tri kapitulacije, kada se saberu i oduzmu, predstavljaju malu pobjedu BiH. Samo na takav način moći će se dalje ići u rješavanje ostalih bitnih pitanja", poručio je Izetbegović.

Govoreći o sukobu sa predsjednikom Saveza za bolju bodućnost Fahrudinom Radončićem, Izetbegović je rekao da je njegovo djelovanje štetno za BiH.

Najnovije
Najčitanije
Preporuke
Anketa
Smatrate li da Željko Komšić može osvojiti još jedan mandat u Predsjedništvu BiH?
Email adresa: (nije obavezno)

Tekst ispravke: