Komentar aktuelnosti
215

Izetbegović smatra da sljedeće dvije godine neće biti dogovora o pozicijama u UIO i OSA-i

N. V.
Foto: D. Ć./Klix.ba
Foto: D. Ć./Klix.ba
Nakon sjednice Predsjedništva Stranke demokratske akcije lider stranke Bakir Izetbegović je prokomentarisao aktuelne događaje koji su ujedno bili i jedna od tema današnjeg zasjedanja.

Predsjednik SDA je govorio o odluci ministrice vanjskih poslova Bisere Turković o imenovanju SDS-ovog kadra u Ambasadi u Pekingu.

"Bisera Turković nije mogla uraditi ništa izvan zakona. Kao što Dodik ne pita gospođu Biseru šta će raditi, koga će imenovati, tako ni ona neće pitati gdje ne mora, jasno su razgraničene nadležnosti. SDA potpuno stoji iza svoje ministrice, a ona mora raditi po zakonu".

Govoreći o imenovanju direktora Uprave za indirektno oporezivanje i Obavještajno-sigurnosne agencije Izetbegović je poručio da bi nepromijenjena situacija na tom polju mogla ostati i naredne dvije godine:

"Ja se bojim da će to sve ostati neimenovano do onih sljedećih izbora. Bojim se da smo ušli u neki klinč, jedni druge ne razumijemo. I UIO i OSA - pretpostavljam da će ostati postojeći direktori naredne dvije godine".

Govoreći o nepopunjenosti ministarstava na svim nivoima vlasti Izetbegović je poručio da bi SDA voljela kada bi to bilo drugačije, ali "ima previše olovaka u jednoj knjizi".

Komentarisao je i izjave hrvatskog predsjednika Zorana Milanovića o navodnom postanku Bosne i Hercegovine rekavši da je od njega očekivao više:

"Očekivali smo više od njega i općenito očekujemo više od Hrvatske, da bude istinska evropska država".

Govoreći o migrantskoj krizi poručio je da BiH mora "stisnuti" prostor za migrante, koliko je moguće vraćati ih u države iz kojih dolaze, a ukoliko to nije moguće, onda ih zadržati u migrantskim centrima kako ne bi živjeli na ulicama gradova BiH.