BiH
291

Izetbegović: Slažem se sa strancima koji kažu da "glasate ili trpite" i poručujem glasajte za SDA

Klix.ba
U novoizgrađenom amfiteatru na Kovačima sinoć je održan centralni predizborni skup Stranke demokratske akcije (SDA) za Općinu Stari Grad.

Pored članova, simpatizera, čelnika ove stranke, prisustvovali su i kandidati za sve nivoe na predstojećim izborima sa područja Kantona Sarajevo, navodi se u saopćenju za javnost.

Na skupu su se obratili Bakir Izetbegović predsjedavajući Predsjedništva BiH i kandidat SDA za bošnjačkog člana Predsjedništva BiH, Asim Sarajlić nosilac liste za Parlamentarnu Skupštinu BiH, Denis Zvizdić predsjednik KO SDA Sarajevo i nosliac liste za Parlament FBiH, Sabahudin Delalić nosilac liste za Skupštinu Kantonna Sarajevo i Abdulah Skaka predsjednik OO SDA Stari Grad.

Predsjedavaući Predsjedništva BiH Bakir Izetbegović se osvrnuo na prioritete SDA za naredni period.

"Tri su prioriteta koje planiramo uraditi u naredna dva mandata. Očuvanje cjelovitosti ove zemlje: neki se nadaju da će referendum i otcjepljenja doći i do nas, što ne dopušta naš zakon i Ustav. I ko se u to upusti, prvo će udariti na institucije koje štite Ustav i zakon, a onda i na nas. Zato je važno da smo zajedno. Drugi priroritet je jačanje države BiH. Ne smije nam se ponovno desiti 7. februar. Ne smije se dešavati da ovaj narod bude ponovno maltretiran i žrtva nasilja nakon terora koji je pretrpio u ratu. Proširiće se prostor za vrijedne i poštene, za branioce, za našu djecu. Treći prioritet, ali prvi po intenzitetu, je ekonomija. Mali Bosanci i Hercegovci se rađaju bogati. Koliko ruda, bogatstava i ljepota ova zemlja ima. Tu ima mjesta i resursa za sve. Između siromaštva i resursa stoje sebični političari", riječi su Izetbegovića.

"Stranci kažu da glasate ili trpite. Tako je, i ja poručujem: glasajte za SDA i izađite iz ovog beznađa, pustite da povedemo promjene. A samo su predsjednici iz SDA izvršili ukupno sedam apelacija pred Ustavnim sudom. Drugi nisu nijednu", kazao je Izetbegović.

Denis Zvizdić je predstavio strategiju za razvoj Kantona Sarajevo koju ima SDA gdje će Sarajevo biti jako i stabilno kao kulturni, obrazovni, ekonomski, sportski, turistički centar. Mjesto gdje će SDA pokrenuti nove investicione cikluse i gdje će u fokusu biti zapošljavanje mladih.

"Ovaj impozantni skup nam pokazuje jednu novu snagu Starog Grada. Ovo je općina koja ima sve ono što je potrebno da bude perspektivna, napredna, da ima sve kvalitete da postane vodeća općina u Kantonu Sarajevo. Ali, da ima načelnika SDA napredovala bi i razvijala se kao što se razvijaju druge općine na području Kantona gdje su načelnici iz SDA", kazao je Zvizdić.

Zvizdić je posebno naglasio važnost glasanja za kandidata za člana Predsjedištva BiH, Bakira Izetbegovića.

"Neću glasati za kandidate koji su se sami kandidovali, za stranke u kojima je ime osnivača stranke, jer to nije demokratija. Neću glasati za one koji ne mogu donijeti boljitak. Ali ću glasati za najozbiljnijeg, najdržavotvornijeg kandidata, koji je izgrađen političar i ima iskustvo, koji na ispravan način razumije šta znači kompromis, ali i zna zaštititi Bošnjaka i državu BiH, i koji je uvijek bio na strani istine i pravde. Glasat ću za Bakira Izetbegovića. Sjetite se emisije kada je gorjelo naše Predsjedništvo, naš Bakir je rekao: 'ja ću se vratiti u Predsjedništvo jer se tamo štiti država pa makar poginuo", rekao je u svom izlaganju dr. Zvizdić.

Skupu se obratio i Asim Sarajlić, nosilac liste za Parlament BiH.

"Uvijek smo nekome smetali. Strancima smo nekada bili previše desno, nekada previše lijevo, a mi idemo sredinom. SDA je jedina snaga koja u ovim danima jedina čini da se u ovoj jeseni ova BiH zeleni. Podržite program koji SDA ima. Važno je da se vrati mir i stabilnost, da se vrate reforme, da se vrati uspjeh koji smo imali od 2002. do 2006. Bakir je djelovao umirujuće na usijane glave, spuštao loptu. Drugi sjede osam godina u Predsjedništvu i ne rade ništa", obrazložio je Sarajlić.

Sabahudin Delalić, kapiten najuspješnije Reprezantacije u BiH, naglasio je važnost timskog rada i jedinstva, pogotovo na ovim izborima.

"Ovih dana stranci nas uče za koga glasati. Kažu: za one koji će obećati infrastrukturu, veće investicije, bolji standard. Ja ću ih, Boga mi, poslušati. Glasat ću za SDA. Od 2002. do 2006.godine kada je premijer bio Denis Zvizdić, budžet Kantona Sarajevo bio je veći od budžeta RS-a, preko 400 kranova je bilo u Sarajevu, penzije su rasle, GRAS nije ukidao linije, bilo je više reda i sigurnosti. Tako izgleda kada je SDA jaka i kada je jako Sarajevo. Osjećam blizinu šehitluka na Kovačima, da nas slušaju i gledaju. Oni se nisu borili da im neko pali Predsjedništvo, da im djeca žive u nesigurnosti, da im roditelji nemaju ni javni prijevoz kako treba, da se dijelimo na desetine stranaka i nismo jedinstveni. Treba nam jaka SDA. Ovih dana smo čuli kako odaju čast našem predsjedniku Tihiću kako je bio odgovoran, pouzdan. Korak po korak, ali stalno naprijed. Ali nikako da preko usta prevale da je takva i njegova SDA, koja se nije mogla razlikovati od svog predsjednika i rukovodstva", rekao je Sabahudin Delalić.

Predsjednik OO SDA Stari Grad je predstavio kandidate sa područja Općine Stari Grad, pozivajući sve prisutne da glasaju za kandidate SDA na svim nivoima.

"Ovo mjesto je posebno. Mjesto gdje leže šehidi proteklog rata, prvi predsjednik BiH Alija Izetbegović, šehidi sultana Mehmeda Fatiha. Gledajući ovdje veliki broj žena želim da se zahvalim svim našim majkama i sestrama koje su naša snaga i ključ našeg truda i opstanka. Ovaj skup je ujedno i reosnivačka skupština OO SDA Stari Grad. Ponosan sam na mlade snage koji su došli uz podršku starih i iskusnih članova, uz čiju pomoć smo reformisali smo ovaj odbor", naglasio je Abdulah Skaka, stoji u saopćenju za javnost SDA.