Konsultacije u SDA
167

Izetbegović: Sedam ili osam zastupnika SDA glasat će sutra o zakonima o akcizama

FENA
Bakir Izetbegović (Foto: Arhiv/Klix.ba)
Bakir Izetbegović (Foto: Arhiv/Klix.ba)
Predsjednik Stranke demokratske akcije (SDA) Bakir Izetbegović izjavio je da će sedam ili osam članova poslaničkog kluba te stranke glasati na sutrašnjoj sjednici Predstavničkog doma Parlamentarne skupštine BiH o setu zakona o akcizama i osiguranju depozita, čije je donošenje uvjet za narednu tranšu Međunarodnog monetarnog fonda (MMF).

"Mislim da ćemo imati sedam ili osam zastupnika (od ukupno deset) koji će glasati za izmjene Zakona o akcizama. Tu su i zaključci koji će olakšati primjenu akciza posebno za poljoprivrednike. Nadam da će i oni biti usvojeni tako da će se BiH naći u situaciji da povuče gotovo milijardu maraka kredita kojima će biti omogućeno da se nastavi izgradnja 79 kilometara autoputa i što je možda čak i važnije, na stotinu mjesta u BiH obilaznice, treće trake, tuneli, koji će olakšati kretanja na magistralnim i brzim cestama", kazao je Izetbegović novinarima nakon popodnevnih konsultacija sa članovima poslaničkog kluba SDA.

Nije želio govoriti o imenima zastupnika SDA koji hoće, odnosno neće sutra glasati o setu zakonskih akata u kojem su izmjene i dopune Zakona o akcizama, Zakona o sistemu indirektnog oporezivanja, Zakona o naplati i raspodjeli prihoda te predloženi zakon o osiguranju depozita.

Kolokvijalno nazvani akcizni zakoni iz ovog seta uvjet su i za kredit za izgradnju autoputa te održavanje putne infrastrukture.