Dvije tačke
168

Izetbegović sazvao hitnu sjednicu Doma naroda Parlamentarne skupštine BiH

Er. M.
Foto: I. Š./Klix.ba
Foto: I. Š./Klix.ba
Predsjedavajući Doma naroda Parlamentarne skupštine Bosne i Hercegovine Bakir Izetbegović sazvao je za ponedjeljak hitnu sjednicu državnog organa zakonodavne vlasti.

Na dnevnom redu nalaze se samo dvije tačke i to izbor članova stalnih komisija Doma naroda Parlamentarne skupštine BiH i imenovanje članova Delegacije Parlamentarne skupštine Bosne i Hercegovine u Parlamentarnoj skupštini Vijeća Evrope.

Što se tiče stalnih radnih tijela, riječ je o imenovanju članova Ustavnopravne komisije, Komisije za finansije i budžet i Komisije za vanjsku i trgovinsku politiku, carine, saobraćaj i komunikacije.

Izebegović je ranije u nekoliko navrata isticao važnost formiranja parlamentarnih komisija koje su nužne za funkcionisanje državne zakonodavne vlasti. On je također kritikovao blokade rada Parlamentarne skupštine BiH otvoreno upozoravajući kako Parlamentarna skupština BiH košta građane 63 hiljade KM dnevno.

Za razliku od Izetbegovića posebnu zainteresovanost za rad Parlamentarne skupštine BiH u proteklom periodu nisu pokazali njegovi zamjenici Dragan Čović i Nikola Špirić. Od ranije je poznato da SNSD blokira kompletan rad državne zakonodavne vlasti zbog neimenovanja Zorana Tegeltije za predsjedavajućeg Vijeća ministara BiH.

Druga tačka dnevnog reda odnosi se na imenovanje Delegacije Parlamentarne skupštine BiH u Parlamentarnoj skupštini Vijeća Evrope. Naime, zbog nefunkcionisanja Parlamentarne skupštine BiH naša zemlja propustila je sve rokove za imenovanje bh. delegacije u Parlamentarnoj skupštini Vijeća Evrope.

Uprkos evidentnom kršenju rokova BiH je ostavljena mogućnost da do dana konstituisanja ovog organa ipak imenuje svoju delegaciju, a što će isključivo ovisti o spremnosti Parlamentarne skupštine BiH da izvrši imenovanje bh. delegacije. Junsko zasjedanje Parlamentarne skupštine Vijeća Evrope je posebno važno jer se na njemu poslije deset godina bira novi generalni sekretar Vijeća Evrope, kao i sudije Evropskog suda za ljudska prava.