Podrška našoj zemlji
139

Izetbegović sa ministricom vanjskih poslova Švedske: BiH ostvaruje napredak

Klix.ba
Član Predsjedništva BiH Bakir Izetbegović primio ministricu vanjskih poslova Kraljevine Švedske Margot Wallström.

Na početku susreta član Predsjedništva BiH Bakir Izetbegović je izrazio zahvalnost Švedskoj za dosadašnju podršku našoj zemlji, posebno na njenom putu ka Evropskoj uniji. Istakao je da je Bosna i Hercegovina, u kontekstu njenog reformskog puta i dobijanja kandidatskog statusa, opredijeljena za nastavak sprovođenje mjera iz Reformske agende.

Istakao je kako Bosna i Hercegovina ostvaruje napredak u mnogim segmentima, pa i u ekonomskom, što pokazuju pokazatelji o broju novozaposlenih. Izrazio je zadovoljstvo što Švedska podržava razvojne procese u BiH, posebno putem Švedske agencije za međunarodnu saradnju (SIDA), koja se realizuje u saradnji sa partnerima u našoj zemlji.

Ministrica Wallström je istakla da je Kraljevina Švedska zagovornica proširenja Evropske unije na Zapadni Balkan i da snažno podržava Bosnu i Hercegovinu na njenom putu ka evropskim integracijama. Naglasila je kako su odnosi dvije zemlje prijateljski, od uspostavljanja diplomatskih odnosa prije 25 godina. Ministrica je izrazila spremnost da Švedska nastavi podržavati BiH i u narednom periodu, kako bi se BiH što prije uključila u porodicu evropskih zemalja.

Razgovarano je i o intenziviranju ekonomske saradnje, te većem učešću švedskih investitora u Bosni i Hercegovini.

Sastanku su prisustvovali Diana Čekić, savjetnica predsjedavajućeg Predsjedništva BiH Mladena Ivanića i Tugomir Čuljak, savjetnik hrvatskog člana Predsjedništva BiH Dragana Čovića.