|

Izetbegović s Dan Predom: BiH je na raskrsnici između EU i stranputica

Izetbegović s Dan Predom: BiH je na raskrsnici između EU i stranputica
65
Klix.ba
14.2.2017. u 14:11
129
komentara
65

dijeljenja
Izetbegović s Dan Predom: BiH je na raskrsnici između EU i stranputica Bakir Izetbegović (Foto: Edin Hadžihasić/Klix.ba)
Član Predsjedništva BiH Bakir Izetbegović u odvojenim susretima je razgovarao s izvjestiocem Evropskog parlamenta za BiH Christianom Dan Predom, predsjednikom Kluba zastupnika EPP Manfredom Weberom i čelnikom Grupe prijatelja BiH u Evropskom parlamentu Jasenkom Selimovićem.
Tema razgovora održanih danas u Strazburu bio je evropski put Bosne i Hercegovine. Izetbegović je istakao da se Bosna i Hercegovina nalazi na raskršću između jasnog i trasiranog puta evropske integracije, i stranputica koje državu vuku natrag u podjele i sukobe.

Izetbegović je iskoristio priliku da sagovornike upozna s manipulacijama i instrumentalizacijom ”principa federalizma“, naoko benigne jezičke formulacije koja daje vjetar u leđa retrogradnoj političkoj agendi, podsjetivši da u Bosni i Hercegovini zahtjevi za ”federalizaciju“ podrazumijevaju produbljivanje etničkih podjela.

Stoga je Izetbegović još jednom upozorio da ta podrška može biti korištena za pokušaje antidejtonskog teritorijalnog prekrajanja Bosne i Hercegovine i stvaranje etnički baziranih federalnih jedinica.

U popodnevnim satima Izetbegović će se sresti i s predsjednikom Evropske narodne stranke (EPP) Josephom Daulom.
Prijavi grešku


Komentari (129)
Da biste mogli pisati komentare molimo da se prijavite ili registrujete...