Snažna podrška
28

Izetbegović s Borisovim: Pridruživanje regije Evropskoj uniji bit će prioritet Bugarske

Klix.ba
Član Predsjedništva BiH Bakir Izetbegović sastao se danas s premijerom Republike Bugarske Bojkom Borisovim s kojim je razgovorao o aktuelnoj političkoj situaciji u dvije zemlje, stanju u regiji, kao i bilateralnim odnosima BiH i Bugarske.

Zaključili su da su politički odnosi BiH i Bugarske u dobri i bez otvorenih pitanja. Ocijenjeno je da postoji mnogo prostora za unapređenje odnosa dvije zemlje, a posebno u oblastima ekonomije, trgovinske razmjene, putne infrastrukture, industrije, građevinarstva i turizma.

Boyko Borisov i Bakir Izetbegović
Boyko Borisov i Bakir Izetbegović

Razgovarano je i o regionalnoj saradnji i aktivnostima BiH na euroatlantskom putu i mogućnostima za pridruživanje regije Zapadnog Balkana Evropskoj uniji.

Borisov je rekao da je pridruživanja regije porodici evropskih zemalja prioritet predsjedavanja Bugarske Evropskom unijom u prvoj polovini naredne godine. Izrazio je snažnu podršku BiH u procesu dobijanja kandidatskog statusa.

Sastanak u Predsjedništvu BiH
Sastanak u Predsjedništvu BiH

Istaknuto je da je neophodno kontinuirano održavati redovne političke kontakte, uključujući i kontakte na najvišem nivou.

Sastanku je prisustvovao Tugomir Čuljak, savjetnik predsjedavajućeg Predsjedništva BiH Dragana Čovića i Diana Čekić, savjetnica člana Predsjedništva BiH Mladena Ivanića.