BiH
0

Izetbegović s ambasadorom Irana o aktuelnoj političkoj situaciji u BiH

FENA
Foto: Arhiv/Klix.ba
Foto: Arhiv/Klix.ba
Član Predsjedništva Bosne i Hercegovine Bakir Izetbegović sastao se danas s ambasadorom Islamske Republike Iran u BiH Seyedom Hosseinom Rajabijem, a teme razgovora bile su aktuelna politička situacija u BiH, bilateralni odnosi dvije zemlje te stanje na Bliskom Istoku.

Ambasador Rajabi je izvijestio Izetbegovića o stupanju na snagu Sveobuhvatnog nuklearnog sporazuma između Islamske Republike Iran i E3+3 16. januara te o ukidanju odredaba rezolucija o sankcijama Vijeća sigurnosti Ujedinjenih nacija (UN), Sjedinjenih Američkih Država (SAD) i Evropske unije (EU) u vezi nuklearnog programa Irana.

Izrazio je nadu da bi se ukidanje ovih sankcija moglo pozitivno reflektovati i na bilateralne odnose BiH i Irana, prvenstveno u oblastima ekonomske saradnje i investicija.

U tom smislu, prenio je očekivanje Vlade Islamske Republike Iran da će BiH preduzeti neophodne radnje radi ukidanja ranije donesenih odluka o implementaciji ovih sankcija.

Izetbegović je pozdravio zaključivanje i stupanje na snagu Sveobuhvatnog nuklearnog sporazuma te izrazio nadu da će njegova implementacija rezultirati daljnjom normalizacijom odnosa Irana i međunarodne zajednice.

Istakao je da će BiH s pažnjom pratiti implementaciju Sporazuma te na odgovarajući način uskladiti svoje ranije odluke o implementaciji međunarodnih sankcija sa najnovijim odlukama Vijeća sigurnosti UN-a, SAD-a i EU.

Razgovarano je i o borbi protiv terorizma te konstatovano da rastući problem terorizma i nasilnog ekstremizma predstavlja globalnu prijetnju kojoj se sve države svijeta moraju zajedničkim naporima odlučno i beskompromisno suprotstaviti.

Izetbegović je izrazio žaljenje i zabrinutost zbog pogoršanja odnosa Saudijske Arabije i Irana, naglasivši da obustava rivaliteta, bazirana na obostranim naporima ka ponovnoj uspostavi diplomatskih odnosa i jačanju povjerenja i saradnje Rijada i Teherana, predstavlja najbolji mogući odgovor na brojne političke, ekonomske i sigurnosne izazove s kojima se trenutno suočava regija Bliskog Istoka, kao i cijeli svijet, saopćeno je iz Predsjedništva BiH.