{{error}}
Korisničko ime ili e-mail
Lozinka
ili
Facebook prijava


Unesite e-mail:


Izetbegović: Rukovodstvo RS-a je pod stranim utjecajem i rezolucijom žele destabilizirati BiH

18.10.2017. u 17:15
186
291
Izetbegović: Rukovodstvo RS-a je pod stranim utjecajem i rezolucijom žele destabilizirati BiH
186
Izetbegović: Rukovodstvo RS-a je pod stranim utjecajem i rezolucijom žele destabilizirati BiH
Bakir Izetbegović (Foto: Arhiv/Klix.ba)
Rezolucija o vojnoj neutralnosti RS koju je usvojila Narodna skupština RS u krnjem sastavu, bez zastupnika opozicije i koalicije Domovina, predstavlja kontinuitet antidejtonske i antiustavne politike rukovodstva bh. entiteta RS, poručeno je iz Kabineta člana Predsjedništva BiH Bakira Izetbegovića.
TEKST SE NASTAVLJA ISPOD OGLASA
Rezolucija ne može imati nikakve pravne posljedice jer vanjska politika i odbrana nisu u nadležnosti entiteta. To je isključiva nadležnost državnih organa, podsjetio je Izetbegović i dodao da je Predsjedništvo BiH ranije konsenzusom utvrdilo opredjeljenje za pristupanje NATO-u te podnijelo formalni zahtjev za pristupanje MAP-u.

Članom 84. Zakona o odbrani BiH, donesenim uz podršku i zastupnika SNSD-a, utvrđeno je da će "Parlamentarna skupština, Vijeće ministara Bosne i Hercegovine, Predsjedništvo, te svi subjekti odbrane, u okviru vlastite ustavne i zakonske nadležnosti, provesti potrebne aktivnosti za prijem Bosne i Hercegovine u članstvo NATO-a".

"Jasno euroatlantsko opredjeljenje, aktiviranje MAP-a i nastavak puta ka članstvu u NATO-u šalje poruku da je BiH siguran prostor za investicije. Ovakvi stavovi rukovodstva entiteta RS, koje je pod očiglednim stranim utjecajem, pokušavaju BiH ostaviti na sigurnosnoj vjetrometini i šalju lošu poruku potencijalnim investitorima. Stoga je ova rezolucija u suprotnosti sa interesima svih građana BiH. Donošenjem ovakve rezolucije rukovodstvo entiteta RS nastavlja sa provođenjem destruktivne, secesionističke i destabilizirajuće politike, koja pravi probleme ne samo Bosni i Hercegovini, nego će imati i posljedice po regiju, ali i cijelu Evropu", istaknuto je u saopćenju za javnost.

Najnovije
Najčitanije
Preporuke
Email adresa: (nije obavezno)

Tekst ispravke: