BiH
0

Izetbegović: Revidirati neke stvari u Daytonskom sporazumu

FENA
«Stara je teza da je Daytonski sporazum donio mir, a nije donio pravdu. To je odmah rekao i moj otac kad se vratio iz Daytona. Tada je kazao da to nije najbolja i najpravednija stvar, ali da je gori i nepravedniji – nastavak rata», izjavio je danas u Sarajevu Agenciji FENA, povodom 11. godišnjice od potpisivanja Daytonskog sporazuma, Bakir Izetbegović, poslanik u novom sazivu Predstavničkog doma Parlamentarne skupštine BiH.

Problem s mirovnim sporazumom je u tome što on nije proveden, preciznije, što nije provedeno barem 51 posto Aneksa 7. o povratku izbjeglica u BiH, mišljenje je Bakira Izetbegovića.

Stvari u Bosni i Hercegovni, smatra on, ipak se kreću naprijed, mada to nije tako uočljivo kao što – uporedio je - nije uočljivo ni kretanje kazaljki na satu: živi se u miru, BiH, razrušena zemlja s komunističkim naslijeđem, neriješenim ekonomskim i privrednim odnosima, sustiže susjede i ima šansu da narednih godina postane «normalna» država.

«Valja revidirati neke stvari u Daytonskom sporazumu. On je bio prva operacija koja je spasila život pacijentu. Slijedi niz operacija da taj pacijent može funkcionalno živjeti. Dosta toga je već popravljeno a bit će i ostalih pomaka – ustavnih, policijskih i drugih raznovrsnih reformi», riječi su Bakira Izetbegovića.

On smatra da u ekonomskom pogledu BiH ima šansu da sustigne, pa i u nekim slučajevima i prestigne susjede idućih godina.

«Optimist sam, očekujem u naredne četiri godine da će se desiti najbitnije stvari», zaključio je Izetbegović.