{{error}}
Korisničko ime ili e-mail
Lozinka
ili
Facebook prijava


Unesite e-mail:


Izetbegović: Revidirati neke stvari u Daytonskom sporazumu

F
20.11.2006. u 14:33
0
0
Izetbegović: Revidirati neke stvari u Daytonskom sporazumu
0
Izetbegović: Revidirati neke stvari u Daytonskom sporazumu
«Stara je teza da je Daytonski sporazum donio mir, a nije donio pravdu. To je odmah rekao i moj otac kad se vratio iz Daytona. Tada je kazao da to nije najbolja i najpravednija stvar, ali da je gori i nepravedniji – nastavak rata», izjavio je danas u Sarajevu Agenciji FENA, povodom 11. godišnjice od potpisivanja Daytonskog sporazuma, Bakir Izetbegović, poslanik u novom sazivu Predstavničkog doma Parlamentarne skupštine BiH.
Problem s mirovnim sporazumom je u tome što on nije proveden, preciznije, što nije provedeno barem 51 posto Aneksa 7. o povratku izbjeglica u BiH, mišljenje je Bakira Izetbegovića.

Stvari u Bosni i Hercegovni, smatra on, ipak se kreću naprijed, mada to nije tako uočljivo kao što – uporedio je - nije uočljivo ni kretanje kazaljki na satu: živi se u miru, BiH, razrušena zemlja s komunističkim naslijeđem, neriješenim ekonomskim i privrednim odnosima, sustiže susjede i ima šansu da narednih godina postane «normalna» država.

«Valja revidirati neke stvari u Daytonskom sporazumu. On je bio prva operacija koja je spasila život pacijentu. Slijedi niz operacija da taj pacijent može funkcionalno živjeti. Dosta toga je već popravljeno a bit će i ostalih pomaka – ustavnih, policijskih i drugih raznovrsnih reformi», riječi su Bakira Izetbegovića.

On smatra da u ekonomskom pogledu BiH ima šansu da sustigne, pa i u nekim slučajevima i prestigne susjede idućih godina.

«Optimist sam, očekujem u naredne četiri godine da će se desiti najbitnije stvari», zaključio je Izetbegović.

Najnovije
Najčitanije
Preporuke
Anketa
Da li političari Krivični zakon FBiH mijenjaju da bi zaštitili svoje pozicije?
Komentari (0)
Email adresa: (nije obavezno)

Tekst ispravke: