{{error}}
Korisničko ime ili e-mail
Lozinka
ili
Facebook prijava


Unesite e-mail:


Izetbegović razgovarao s kćerkom Abu Hamze

F
20.9.2011. u 17:38
0
16
Izetbegović razgovarao s kćerkom Abu Hamze
0
Izetbegović razgovarao s kćerkom Abu Hamze
Član Predsjedništva BiH Bakir Izetbegović primio je danas u Sarajevu Nudžejmu Softić, kćerku Imada Al Husina, poznatijeg kao Abu Hamza, te njegovog pravnog zastupnika Omera Mulahalilovića.
Oni su Izetbegovića informirali o trenutnom stanju Imada Al Husina, koji je u pritvoru Imigracionog centra u Lukavici.

Prema navodima Nudžejme Softić i Omera Mulahalilovića, u slučaju Imada Al Husina ozbiljno su prekršena ljudskih prava, o čemu, kako su naveli, u prilog govori i privremena mjera Evropskog suda za ljudska prava u Strasbourgu kojom je onemogućena njegova ekstradicija do konačnog sudskog epiloga.

Posebno su istaknuli da u praksi evropskih sudova i sigurnosnih agencija nisu poznati primjeri da se neko drži u pritvoru duže od tri godine bez suđenja.

Naveli su, također, da njihove argumente podržavaju međunarodne organizacije za ljudska prava Human Rights Watch i Amnesty International.

Član Predsjedništva BiH Bakir Izetbegović izrazio je spremnost da kontaktira s nadležnim institucijama kako bi se u cijelosti informirao o slučaju Imada Al Husina.

Konstatirao je da BiH mora svoje zakone uskladiti s evropskim i da ima obavezu primjene međunarodnih standarda u domaćem zakonodavstvu, a naročito s Evropskom konvencijom o zaštiti ljudskih prava.

Izetbegović je podržao zahtjev porodice i advokata da se Imadu Al Husinu, do okončanja suđenja, odrede blaže mjere u ograničenju kretanja, u skladu s Zakonom o kretanju i boravku stranaca u azilu,
saopćio je Kabinet Bakira Izetbegovića.

Najnovije
Najčitanije
Preporuke
Anketa
Strahujete li od terorističkih napada u Evropi?
Email adresa: (nije obavezno)

Tekst ispravke: