Pred zatvaranje MKSJ
6

Izetbegović razgovarao s Brammetrzom, naglašena važnost regionalne saradnje na predmetima ratnih zločina

Klix.ba
(Foto: Nedim Grabovica/Klix.ba)
Član Predsjedništva BiH Bakir Izetbegović razgovarao je danas s glavnim tužiocem Međunarodnog suda za bivšu Jugoslaviju (MKSJ) Sergeom Brammertzom.

Tužilac Brammertz boravi u BiH u sklopu priprema za svoj redovni šestomjesečni izvještaj o ostvarenom napretku, koji će u decembru biti predočen Vijeću sigurnosti UN.

Zatvaranjem MKSJ krajem ove godine, Tužilaštvo Mehanizma za međunarodne krivične sudove (MMKS) preuzet će preostale obaveze Tužilaštva MKSJ.

Saradnja BiH i Tužilaštva MKSJ, regionalna saradnja u pravosuđu i procesuiranje ratnih zločina u BiH te aktivnosti na izradi Državne strategije za rad na predmetima ratnih zločina, bile su glavne teme sastanka.

Razgovarano je o komunikaciji između državnih i entitetskih institucija, kao i ostalim praktičnim pitanjima koja su bitna za što efikasniji rad na predmetima ratnih zločina, a sve u cilju izrade izmjena i dopuna Državne strategije za rad na predmetima ratnih zločina.

Rečeno je da je regionalna saradnja potrebna u dinamici i aktivnostima u procesuiranju predmeta ratnih zločina i da treba izbjeći politiziranje Strategije, te da je potrebno aktivnije uključiti udruženja žrtava na svim stranama.

Istaknuto je da će nakon zatvaranja MKSJ glavni zadatak biti na vladama i pravosudnim sistemima u regiji, što dodatno naglašava važnost regionalne saradnje u tom domenu.

Član Predsjedništva BiH Bakir Izetbegović je podržao daljnji rad i angažman glavnog tužioca MKSJ i MMKS Sergea Brammertza.

Sastanku su prisustvovali Igor Planinić, savjetnik predsjedavajućeg Predsjedništva BiH Dragana Čovića, i Zoran Đerić, savjetnik člana Predsjedništva BiH iz RS Mladena Ivanića, te Amir Ahmić, bošnjački oficir za vezu pri MKSJ.