BiH
6

Izetbegović primio zamjenika pomoćnika državnog sekretara SAD-a Xeea

FENA
Predsjedavajući Predsjedništva BiH Bakir Izetbegović primio je zamjenika pomoćnika državnog sekretara SAD-a Hoyta Yeea.

Predsjedavajući Izetbegović informisao je Yeea o situaciji u Bosni i Hercegovini prouzrokovanoj poplavama i klizištima, uključujući i posljednje informacije o stanju na terenu. Izetbegović je od Yeea zatražio pomoć Vlade Sjedinjenih Američkih Država građanima i institucijama Bosne i Hercegovine, u oporavku i obnovi područja pogođenih ovom prirodnom nesrećom.

Ocijenjeno je da je situacija prouzrokovana ovom prirodnom nesrećom izuzetno teška, te da će, pored koordinirane akcije institucija na svim nivoima vlasti u Bosni i Hercegovini, također biti potrebna i pomoć međunarodne zajednice za obnovu pogođenih područja, naročito u vidu međunarodnih finansijskih sredstava.

Predsjedavajući Izetbegović je istakao da je angažman Oružanih snaga BiH u akcijama spašavanja stanovništva i pružanja sve druge potrebne pomoći civilnim organima i građanima Bosne i Hercegovine u ugroženim područjima bio izuzetno hrabar, odlučan i požrtvovan, te da zaslužuje svaku pohvalu.

Yee je zamolio predsjedavajućeg Izetbegovića da porodicama stradalih u poplavama prenese izraze saosjećanja američke vlade i američkog naroda. Rekao je da će Vlada Sjedinjenih Američkih Država učiniti sve što može da pomogne Bosni i Hercegovini u procesu oporavka i obnove.

Predsjedavajući Izetbegović zahvalio je Yeeu na iskazanoj solidarnosti, brizi i saosjećanju sa građanima Bosne i Hercegovine u ovim teškim trenucima, kao i za pomoć koju su Sjedinjene Američke Države već pružile građanima i institucijama naše zemlje u reakciji na ovu prirodnu nesreću, naročito za pomoć i podršku Oružanim snagama Bosne i Hercegovine.

Na sastanku je razgovarano i o aktuelnoj političkoj i društveno-ekonomskoj situaciji u Bosni i Hercegovini, kao i reformama potrebnim za ekonomski razvoj, vladavinu prava, borbu protiv korupcije, te proces integracije naše zemlje u NATO i EU, saopćeno je iz Službe za odnose s javnošću Predsjedništva BiH.