Dobri odnosi
40

Izetbegović primio ambasadora Saudijske Arabije: Poboljšati saradnju na polju ekonomije

Klix.ba
Predsjedavajući Predsjedništva Bosne i Hercegovine Bakir Izetbegović primio ambasadora Kraljevine Saudijske Arabije Hanija bin Abdullaha Mominaha. Sagovornici su potcrtali prijateljske odnose i dobru bilateralnu saradnju dviju zemalja, ističući da ima prostora i za njihovo poboljšanje, naročito na planu ekonomije i investicija.

Ambasador Mominah je izrazio zadovoljstvo što će brojni investitori iz Saudijske Arabije uzeti učešća na ovogodišnjem Sarajevo biznis forumu, te informisao predsjedavajućeg Izetbegovića da će saudijsku delegaciju predvoditi državni ministar za trgovinu i investicije Majid Al-Kasabi.

Ambasador Mominah je sa žaljenjem konstatovao izostanak podrške u Parlamentu BiH bilateralnom sporazumu između BiH i Saudijske Aarabije koji se odnosi na projekte iz oblasti obrazovanja.

Predsjedavajući Izetbegović kazao je kako očekuje da u ponovljenoj proceduri Parlament BiH prihvati ovaj sporazum. Naglasio je da nema opravdanje za njegovo odbijanje, s obzirom na kontinuiranu pomoć koju prijateljska Saudijska Arabija pruža Bosni i Hercegovini, od koje korist imaju svi građani naše zemlje.

Predsjedavajući Izetbegović je osudio ispaljivanje balističkih raketa iz Jemena na gradove u Saudijskoj Arabiji, naglasivši da je napad na civile i nedužne ljude kukavički čin, koji se ničim ne može opravdati. Izetbegović je izrazio saučešće porodici žrtve posljednjeg takvog napada.

Predsjedavajući Izetbegović je istakao zabrinutost zbog sukoba u arapskom svijetu i uputio poziv da se svi nesporazumi rješavaju dijalogom i mirnim putem.