Rekonstrukcija
36

Izetbegović prije sjednice Glavnog odbora: Danas pravimo korak od bošnjačke ka bosanskoj SDA

I. P.
Foto: I. Š./Klix.ba
(Foto: I. Š./Klix.ba)
U Sarajevu je nešto iza 11 sati u hotelu Holiday počela sjednica Glavnog odbora Stranke demokratske akcije na kojoj će se članovi odbora izjašnjavati o novom Statutu SDA.
Kratku izjavu prije početka sjednice dao je predsjednik SDA Bakir Izetbegović, ali s fokusom na kreiranje državne vlasti. Naime, komentarisao je izjavu Dragana Čovića, predsjednika HDZ-a, da državna vlast neće biti formirana prije 14. septembra, za kada je najavljen Kongres SDA.

"Mislim da ne bi trebao da govori na taj način čime aludira da je SDA kriva za neformiranje vlasti. Što se tiče SDA, Tegeltija kao mandatar Vijeća ministara može danas dobiti zeleno svjetlo, ali treba odustati od neustavnih i neizvodivih zaključaka.

Govoreći o sjednici Glavnog odbora, Izetbegović je kazao da će SDA danas napraviti jedan mali korak od bošnjačke ka bosanskoj stranci.

"Neće odustati od bošnjačke agende, ali idemo jedan iskorak ka bosanskohercegovačkoj stranci. Radit ćemo na tome da mladi ljudi dobiju više prostora, da žene dobiju više prostora, da se ne kumuliraju funkcije, da se ne može beskrajno ostajati na pozicijama predsjednika ni na jednom nivou", kazao je Izetbegović.

Kako je i najavljeno, sami vrh jedne od najmoćnijih partija u Bosni i Hercegovini okupio se danas u glavnom gradu kako bi razmorio novi Statut Stranke demokratske akcije.

Statut bi, prema svemu sudeći, pojačao centralizaciju stranke uz povećanje ovlasti predsjednika i ograničenje moći regionalnih i lokalnih šefova.

Dodatna moć predsjednika partije ogleda se u kontroli predsjednika na nižim nivoima organizacije. U članu 27. se kaže da se funkcija predsjednika na svim nivoima SDA može obavljati najviše u tri uzastopna mandata, što uključuje i ranije mandate i može iznositi najviše 12 godina u kontinuitetu".

Kvaka je u tome da predsjednik SDA može odobriti izbor predsjednika odgovarajućeg nivoa organizovanja SDA bez obzira na broj ranijih uzastopnih mandata.

Ukoliko Status dobije podršku Glavnog odbora SDA, on bi zvanično bio usvojen na glasanju Kongresa koji je zakazan za 14. septembar 2019.