Dan državnosti
1k

Izetbegović položio cvijeće kod Vječne vatre i poručio: BiH je naša jedina domovina

FENA
(Foto: FENA)
Brojne delegacije svih nivoa vlasti u Bosni i Hercegovini državne, federalne, kantonalne, općinske i gradske položile su cvijeće na spomen-obilježje kod Vječne vatre, u centru glavnog grada Bosne i Hercegovine, povodom današnjeg praznika, Dana državnosti BiH.

Član Predsjedništva BiH Bakir Izetbegović, kao i predsjedavajući Vijeća ministara BiH Denis Zvizdić, u izjavama novinarima, naglasili su da se BiH nezaustavljivo kreće prema evropskim integracijama, s čim se moraju suočiti i snage koje ne djeluju u skladu s tim ciljem.

Izetbegović je kazao da treba biti strpljiv i nepokolebljiv jer će Bosne i Hercegovine i dalje biti, kao i suživota u njoj.

"Ovo je naša jedina domovina BiH. Nema normalnog čovjeka koji ne želi mir, prosperitet", njegove su riječi.

I predsjedavajući Vijeća ministara BiH Denis Zvizdić optimističan je u pogledu budućnosti zemlje. To je rekao na molbu novinara da prokomentira zašto pojedinci iz političkog establišmenta ne priznaju 25. novembar kao Dan državnosti niti se u jednom dijelu zemlje obilježava ovaj praznik.

Čestitajući svim građanima BiH ovaj značajan dan, najveći praznik, Zvizdić ističe da to treba da bude putokaz budućim generacijama da čuvaju Bosnu i Hercegovinu i njene osnovne vrijednosti među kojima su multikulturalni karakter, težnja ka uspostavi evropskih standarda i članstvo u euroatlantskim integracijama.

"Bosna i Hercegovina će biti evropska zemlja bez obzira na to što ima snaga s drugačijim idejama. Takve ideje se neće ostvariti", zaključio je predsjedavajući Vijeća ministara BiH.

Nakon polaganja cvijeća kod Vječne vatre, delegacije su se zaputile prema šehidskom mezarju na Kovačima, gdje je također predviđeno odavanje počasti poginulim braniteljima Bosne i Hercegovine, kao i prvom predsjedniku Predsjedništva BiH, rahmetli Aliji Izetbegoviću.