BiH
6

Izetbegović podržao nezavisnost pravosudnih institucija u BiH

FENA
Bakir Izetbegović (Foto: Klix.ba)
Bakir Izetbegović (Foto: Klix.ba)
Član Predsjedništva BiH Bakir Izetbegović dao je punu podršku nezavisnosti i radu Suda BiH, Tužilaštva BiH i Visokog sudskog i tužilačkog vijeća BiH, a povodom današnje rasprave u skupštini entiteta RS o sudskoj vlasti BiH.

U saopćenju za javnost pristiglom iz Izetbegovićevog kabineta navedeno je da je Sud BiH, s predsjednicom Medžidom Kreso na čelu, institucija koja uživa povjerenje građana.

"Osuđujem sve uvredljive napade koji su danas prema njoj upućeni iz skupštine entiteta RS. Podsjećam da je Sud BiH najznačajnija pravosudna institucija u BiH kojom se garantuje vladavina zakona u ovoj zemlji. Pred državnim pravosudnim institucijama procesuiraju se najteži oblici organizovanog kriminala i ratnih zločina. Objektivni pokazatelji govore o dobrim rezultatima rada tog suda. Ono što se koristi kao osnov za napad na Sud i Tužilaštvo jeste nezadovoljstvo pojedinih političara odlukama u pojedinačnim predmetima, što nikada nije bilo niti može biti osnov za ocjenu rada bilo kojeg suda", naveo je Izetebgović.

Dodao je da je i samo komentarisanje pojedinačnih odluka od političara na način kako se to radi ovih dana, potpuno neprimjereno i predstavlja najteži vid napada na nezavisnost nosilaca pravosudnih funkcija i podrivanje vladavine zakona.

"Ne smijemo dozvoliti da nosioci pravosudnih funkcija budu izloženi političkim napadima, niti da im se prijeti smjenama ili sankcijama zbog obavljanja sudijske ili tužilačke funkcije. Pogotovo ne smijemo dozvoliti da nezadovoljstvo pojedinačnim odlukama uđe u parlamentarne diskusije kao legitiman osnov za bilo kakve ozbiljne političke zahtjeve", stoji u saopćenju.

Izetbegović podsjeća da su sudije i tužioci nezavisni u donošenju sudskih ili tužilačkih odluka.

"Zato imamo profesionalno pravosuđe i takvo pravosuđe jedino može garantovati pravnu državu. Ovo su temeljna načela zajednice demokratskih društava kojima pripadamo", napisao je Izetbegović.