Sjednica u ponedjeljak
22

Izetbegović osporava proceduru smjene, Stevanović kaže da njeno izjašnjenje ništa ne mijenja

A. Ku.
Foto: Klix.ba
Foto: Klix.ba
Nakon što je Upravni odbor (UO) Kliničkog centra Univerziteta u Sarajevu (KCUS) pokrenuo proces smjene generalne direktorice Sebije Izetbegović, stiglo je i njeno izjašnjenje.

Kako je za Klix.ba kazao član UO KCUS-a Dragan Stevanović, aktuelna direktorica u izjašnjenju u pitanje dovodi legitimitet članova Upravnog odbora te traži prethodno mišljenje federalnog ministra zdravstva na Odluku UO KCUS-a.

Međutim, Stevanović kaže da izjašnjenje suštinski ne mijenja ništa te će u ponedjeljak biti održana sjednica UO KCUS-a na kojoj će biti razmatrano razrješenje Sebije Izetbegović.

"Gospođa Izetbegović osporava legitimnost Upravnog odbora što je apsolutno bespredmetno za nas kao članove odbora, takve odluke o legitimnosti i nelegitimnosti se mogu donositi na vladi ili sudovima. Zatim, traži prethodno mišljenje ministra zdravstva na odluku", kaže Stevanović.

Dodaje da je UO predvidio da Odluka stupa na snagu nakon saglasnosti federalnog ministra.

"Mada je i to pravno sporno jer se prethodna vlada i menadžment KCUS-a nisu potrudili da usklade pravne propise, odnosno statut sa zakonom, tako da ostaje da mi to uradimo nakon završetka ove epizode smjene", zaključuje Stevanović.

Podsjetimo, mandat aktuelnoj generalnoj direktorici KCUS-a Sebiji Izetbegović ističe 9. januara 2024. godine.

Međutim, UO KCUS-a je pokrenuo postupak njene smjene koji bi, prema najavama članova tog odbora, trebao biti okončan u ponedjeljak kada će biti imenovan i v.d. direktora KCUS-a koji će se na poziciji zadržati do okončanja konkursne procedure.

Konkurs za izbor novog direktora KCUS-a zatvara se danas.