Najavio sastanak
23

Izetbegović: Očekujemo da HDZ napravi konkretne korake i prekid blokade na nivou FBiH

M. N.
Foto: D. S./Klix.ba
Foto: D. S./Klix.ba
Lider Stranke demokratske akcije poručio je nakon današnje konstituirajuće sjednice stranačkog predsjedništva da je neformiranje Parlamentarne skupštine BiH antidejtonsko, protivustavno i nezakonito djelovanje koje je kažnjivo prema članu 220. Krivičnog zakona BiH.

Predsjedništvo SDA je ponovilo zahtjev da se proces formiranja vlasti mora završiti.

Pozdravili su i spremnost HDZ-a zbog rada na dodatnom popravljanju odnosa te su poručili kako očekuju da naprave konkretan korak i da se prestane s blokadom formiranja vlasti na nivou FBiH.

"Očekujemo da najavljeni materijal koji se odnosi na izborni zakon ne bude u koliziji s Mišljenjem Evropske komisije, posebno presude Suda za ljudska prava u Strazburu koje se odnose na slučaj Sejdić-Finci", rekao je Izetbegović.

Sastanak ove dvije stranke trebao bi biti održan 28. oktobra u Mostaru.

Predsjedništvo SDA podsjetilo je kako se u Mišljenju Evropske komisije o zahtjevu BiH za članstvo u EU traži unaprjeđenje institucionalnog okvira, uključujući i ustavni nivo, kako bi se osigurala jednakost i nediskriminacija građana, posebno postupanje prema presudi Evropskog suda za ljudska prava u predmetu Sejdić i Finci i uklonilo pravo veta zasnovano na nacionalnoj pripadnosti čime se dovodi u pitanje provođenje acquisa-a i rada parlamenata i zakonodavnih skupština entiteta.

Upozorili su kako dolaskom zime dolazi do opasnosti da se migrantska kriza pretvori u humanitarnu katastrofu. Pozvali su organe BiH i EU da brže reaguju.

"To ne smije biti samo problem Unsko-sanskog kantona i općina s bošnjačkom većinom već se pritisak mora raspodijeliti na cijelu BiH", rekao je Izetbegović.

SDA je pozvala da svi nivoi vlasti povećaju finansijska izdvajanja za rješavanje problema priliva migranata, te sve nadležne institucije da apliciraju na sredstva iz međunarodnih fondova. Ističu kao je neophodno osigurati finansijska sredstva, smještajne kapacitete i stvoriti sve potrebne uvjete kako bi se izbjegla humanitarna katastrofa koja prijeti migrantima u nadolazećem zimskom periodu.

Izetbegović je komentirao i nemogućnost postizanja saglasnosti u Evropskoj uniji kada je u pitanju otvaranje pregovora sa Sjevernom Makedonijom i Albanijom o pristupanju. Istakao je kako šalje deprimirajuću poruku ovim potezom.

"Stalno su im puna usta kako treba završiti proširenje. Onda kada dvije zemlje koje su napravile značajne iskorake i puno od onoga što je tražila EU učine taj korak imate ovo, nema konsenzusa. Mi ćemo nastaviti svoj put", kazao je Izetbegović.