Iftar sa SDA
2.7k

Izetbegović: Očekujem da se situacija u Hercegovini relaksira

Piše: R. D.
(Foto: Klix.ba)
Više stotina vjernika iz Stoca i Dubravske visoravni iftarilo ja na glavnom stolačkom trgu ispred prelijepe Sultan Selimove džamije, a sve u organizaciji Općinskog odbora SDA Stolac.

Iftaru su prisustvovale i mnogobrojne zvanice iz javnog života, kao i izabrani zvaničnici sa svih nivoa vlasti, a vrijedi istaći člana Predsjedništva Bosne i Hercegovine Bakira Izetbegovića, predsjedavajućeg Vijeća ministara Denisa Zvizdića te premijera Federacije BiH Fadila Novalića.

"Za mene je ovo jedan lijep dan u životu, Bošnjaci na otvorenom, ovdje u ovom lijepom gradu, u miru, na kojem će prisustvovati stotine duša, šaljemo dobre poruke prema komšijama i očekujem da ovo bude početak boljih odnosa u Stocu", kazao je Izetbegović.

Došlo je vrijeme da aktualna vlast više pogleda Stolac i Hercegovinu, dodao je kasnije Izetbegović te rekao da je vrijeme da se sve frustracije na raznim nivoima u Bosni i Hercegovini rješavaju.

"Hrvati imaju svoje prigovore, svoje zahtjeve u odnosu na vlast na nivou Federacije. Mi Bošnjaci očekujemo ovdje u Hercegovini da se relaksira konačno dvadeset i nešto godina iza Dejtona pozicija Bošnjaka. Vrijeme je za jedan solidan paket da se naprave važni iskoraci u tom smjeru", kazao je Izetbegović, kojeg je u Stocu pratila supruga Sebija.

Iftaru je prisustvovao i muftija mostarski Salem ef. Dedović kazavši da je ramazan jedno divno darovano vrijeme, vrijeme približavanja ljudi.

"U ramazanu ljudi ulaze u zajednicu posebnih osjećanja, naravno da je posebno važno da u ovakvim sredinama, ovakvim gradovima, imamo ovolika okupljenja, ovakav odaziv ljudi, to je draž ramazana, draž neprocijenjiva, neprocijenjiva vrijednost ovog vremena i ovog trenutka", kazao je muftija Dedović.