{{error}}
Korisničko ime ili e-mail
Lozinka
ili
Facebook prijava


Unesite e-mail:


Izetbegović obišao poplavljena područja: Potrebno je da svi pomognemo

A
17.5.2014. u 19:59
285
75
Izetbegović obišao poplavljena područja: Potrebno je da svi pomognemo
285
Predsjedavajući Predsjedništva Bosne i Hercegovine Bakir Izetbegović obišao je danas područja Zeničko-dobojskog kantona koja su najviše pogođena poplavama, javlja Anadolu Agency (AA).
U izjavi za medije po završetku obilaska u Maglaju, Izetbegović je kazao kako je nesreća pogodila i tamo gdje se niko nije nadao, u brdskim predjelima.

"Čitav sistem sela u Željeznom polju skoro je svučen u dolinu klizištima. Pokidana je insfrastruktura, cesta, to su skoro nenadoknadive štete. Pitanje je da li će se moći na tim mjestima organizovati život. To nije samo u Željeznom polju, već i u mnogim dijelovima BiH", rekao je Izetbegović.

Glavni udar sada se preselio na sjever u Posavinu, rekao je Izetbegović, dodavši da će večeras biti evakuisano desetine hiljada ljudi.

"Mi ćemo preovladati ovaj prvi udar. Nije bilo puno ljudskih žrtava za sada, u Maglaju su se utopile tri žene. Te žrtve su mogle biti, s obzirom na katastrofu, i veće. Cijelu noć i sutradan činit će sve da ne dođe do novih ljudskih žrtava, a onda će biti na ispitu naša solidarnost u BiH", istakao je Izetbegović.

Optimista sam i vidim dobru reakciju kod ljudi, nastavio je on, čak i kod onih koji su izgubili sve što su sticali i gradili cijeli život. On je dodao kako "smo mi vitalna nacija i potrebno je da se svi dignemo i nesebično pomognemo onima koji su najviše nastradali".

Danas su njemačke Oružane snage ponudile svojih 17 helikoptera za pomoć, rekao je Izetbegović, izrazivši nadu kako će to biti dovoljno. On je kazao kako je svaka pomoć dobrodošla.

"Obratili smo se Evropskoj uniji. Susjedne zemlje već pomažu, Hrvatska i Slovenija već su tu. Zemlje EU preko vlastitog centra već nude raznovrsnu pomoć. Mislim da je to izdašna pomoć. Ja sam na vezi sa ambasadom SAD-a, dogovorili smo specifikaciju pomoći koju oni mogu dati. Zadovoljan sam sa prvim reakcijama i odgovorima. U ovome času je bitno sačuvati ljudske živote, a BiH će tek trebati pomoć", naglasio je Izetbegović.

Nakon posjete Visokom i Kaknju, Izetbegović je danas obišao i Nemilu, koja je skoro dva dana bila odsječena, nakon odrona koji je pao na magistralni put M17. U Nemili se Izetbegović informisao o stanju u ovom mjestu, nakon čega je otišao u Žepče.

Predsjedavajući Izetbegović obišao je u Žepču kolektivni centar u kojem je smješteno oko 200 ljudi iz Željeznog polja, kao i Zavidoviće, u kojem su rijeka Bosna i Krivaja odnijele tri pješačka mosta i pričinile veliku materijalnu štetu.

Izetbegović je po dolasku u Maglaj posjetio Dom zdravlja, koji se nalazi uz samu rijeku i koji je jedna od lokacija najviše pogođenih poplavama. On se informisao i o situaciji u Domu zdravlja, te stvarima koje su sada potrebne.

Najnovije
Najčitanije
Preporuke
Anketa
Strahujete li od terorističkih napada u Evropi?
Email adresa: (nije obavezno)

Tekst ispravke: