Napad na ustavni poredak
314

Izetbegović o suspenziji Zakona o lijekovima RS-a: Očekujemo pozitivnu presudu u septembru

S. Š. U.
Predsjednik SDA Bakir Izetbegović (Foto: T. S./Klix.ba)
Predsjednik SDA Bakir Izetbegović (Foto: T. S./Klix.ba)
Ustavni sud BiH je po apelaciji predsjedavajućeg Predsjedništva Bosne i Hercegovine Šefika Džaferovića jučer donio odluku kojom je suspendiran Zakon o lijekovima i medicinskim sredstvima RS-a.

Iz SDA smatraju da se radi o novoj pobjedi Pravnog savjeta stranke, koji je kreirao niz apelacija kojima su spriječeni napadi na ustavnopravni poredak i imovinu države Bosne i Hercegovine iz entiteta RS.

"Na sve što je udaralo na ustavnopravni sistem BiH, što je dolazilo od Narodne skupštine RS-a, zaustavili smo sve što udara na državnu imovinu BiH i svaki put je bila pozitivna presuda. Tako da, igramo jednu dobru šahovsku partiju s njima", komentirao je Izetbegović.

Naglasio je da je apelacija predsjedavajućeg Predsjedništva BiH Šefika Džaferovića, na osnovu koje je Ustavni sud na jučerašnjoj plenarnoj sjednici donio privremenu mjeru kojom je suspendirana primjena Zakona o lijekovima i medicinskim sredstvima RS-a samo jedan korak na putu do presude za koju očekuje da će biti donesena za nekoliko mjeseci.

"Ovo što je postigao Džaferović, ovaj put on lično, je za svaku pohvalu i čestitku. Dakle, doći će do toga da se provede privremena mjera, a onda vjerovatno u septembru, da se presudi onako kako se treba presuditi", kazao je Izetbegović.