Krug 99
43

Izetbegović o putu ka EU: Moramo odlučiti da li smo spremni žrtvovati malo da bismo dobili puno

Piše: Dž. Č.
Uvodničar na ovosedmičnoj redovnoj sesiji Asocijacije nezavisnih intelektualaca "Krug 99" bio je član Predsjedništva Bosne i Hercegovine te lider Stranke demokratske akcije (SDA) Bakir Izetbegović. On je govorio o temi "Procesi EU integracija jačaju suverenitet demokratske Bosne i Hercegovine".

Istakao je kako niko neće raditi posao domaćih aktera te kako se bh. društvo i političari moraju odlučiti gdje i čemu istinski teže i pripadaju te da li su spremni žrtvovati malo kako bi dobili puno.

Kako je kazao izetbegović, nova strategija EU pruža šansu za rješenje skoro svih problema s kojima se suočava naša zemlja. Pri tome, kaže, misli na unutrašnje probleme, ali i one sa susjedima.

"Prije nekoliko dana smo obilježili 26. godišnjicu nezavisnosti BiH. Ovoj proslavi svečanu uvertiru je dan ranije dala posjeta delegacije Evropske komisije predvođene predsjednikom Jean-Claudeom Junckerom našoj zemlji. Prilikom ove posjete predstavnicima EU predat je ispunjen Upitnik Evropske komisije. Tema mog današnjeg obraćanja će biti podrška koju evropski reformski i integracijski proces i EU mogu dati suverenitetu, opstojnosti i stabilnosti države Bosne i Hercegovine", kazao je Izetbegović.

Član Predsjedništva BiH istakao je kako je BiH ponovo na političkom i historijskom raskršću te da sebi ne smije dozvoliti još jedan zastoj ili vraćanje unazad.

"Od vremena Referenduma o nezavisnosti i osamostaljenju BiH, ova zemlja prošla je dinamičan i trnovit put, prijem u UN, agresiju koja se pretvorila u razarajući rat, mirovne pregovore koji su rezultirali Dejtonskim mirovnim sporazumom, zatim dinamičan proces reintegracije i obnove zemlje uz snažnu asistenciju međunarodne zajednice, a potom reformski zastoj uzrokovan odbacivanjem Aprilskog paketa ustavnih reformi pa ponovo, u posljednjim godinama, pokretanje reformskih integracijskih procesa uz novi angažman međunarodne zajednice. Ali, ovaj put, praćen ambivalentnim i kontroverznim jačanjem antireformskih i separatističkih tendencija i snaga u BiH", kazao je Izetbegović.

Prema njegovom mišljenju, BiH mora ostvariti prevagu pozitivnih integracijskih snaga.

"Nova strategija EU, koja sadrži kredibilnu perspektivu proširenja i pojačan angažman EU na zapadnom Balkanu, pruža šansu za ovakvu prevagu. Nedostatak unutarnje kohezije, koji moramo sebi priznati, jedinstva i vizije, spremnosti i hrabrosti, zrelosti i nesebičnosti domaćih aktera, može nanovo biti nadomješten snažnim angažmanom međunarodne zajednice, ovaj put Evropske unije, i može rezultirati definitivnim, pozitivnim raspletom kada je u pitanju stabilnost i perspektiva bh. države i društva", naglasio je Izetbegović.

Kada je u pitanju evropski put BiH, lider SDA smatra kako postoji nacionalni konsenzus, kao i konsenzus bitnih političkih aktera po ovoj temi.

"To se dokazalo kroz prihvatanje ranije Reformske agende i kroz prisustvo političkih lidera predaji dovršenog upitnika predsjedniku Junckeru. Ovo se još temeljitije potvrdilo kroz rad svih aktera na popunjavanju upitnika. Sve je urađeno konsenzusom. Svih 1.086 predstavnika u 38 tijela su se kroz rad više od 200 sjednica usaglasili i, kao što rekoh, konsenzussom proizveli više od 20.000 stranica odgovora", rekao je Izetbegović.

Na upite novinara prokomentirao je i proteste boraca. Pohvalio je rad policije koja je pružala sigurnost na protestima i potvrdio da demobilisani borci moraju biti zbrinuti od strane države, te da Federacija BiH izdvaja velika sredstva za boračku populaciju.