"Neskrivena prijetnja"
169

Izetbegović o poruci Rusije: BiH će nastaviti svoj NATO put bez obzira šta oni misle

N. V.
Foto: D. Ć./Klix.ba
Foto: D. Ć./Klix.ba
Predsjednik Stranke demokratske akcije Bakir Izetbegović je prokomentarisao i izjavu Ambasade Rusije u BiH da će reagovati zbog saradnje koju BiH ima sa NATO.

Iz Ambasade Rusije u BiH su nedavno saopćili da će "u slučaju praktičnog zbližavanja Bosne i Hercegovine i NATO-a, morati reagovati na taj neprijateljski korak". Saopćenje je izazvalo brojne reakcije, a Izetbegović smatra da su takva uplitanja nedozvoljena.

"Izjava ruskog ambasadora nas je sve začudila, to je direktno miješanje u unutrašnje stvari Bosne i Hercegovine, to je jedna čak skoro neskrivena prijetnja Bosni i Hercegovini. Naređuje joj se šta smije, a šta ne smije da radi", prokomentarisao je on.

Ova izjava ruske ambasade je došla nakon konstituisanja Komisije BiH za saradnju sa NATO-m koja je nedavno izmijenila ime iz "integrisanja" u "saradnju", no smatra se da je to bio samo način da se smiri Republika Srpska.

"Mislim da je izjava izazvana nervozom nakon izjave predsjednika SAD-a i da je u njoj bilo i emocije. BiH će sasvim sigurno nastaviti putem koji je trasirala kroz strategije, kroz Zakon o odbrani, kroz odluke Predsjedništva BiH bez obzira na mišljenje Rusije", zaključak je Bakira Izetbegovića.